Events, Projects
  • Kuva:Mirka Aikio

  • Kuva Mirka Aikio

  • Kuva: Mirka Aikio

  • Kuva: Mirka Aikio

PAD-torikokous Sellossa

February 3, 2016

Moi!

PAD piti Espoon Sellossa tiistaina 26.1 iltapäivällä paneelikeskustelun mielenterveydestä ja siihen liittyvistä ennakkoluuloista. PAD kiittää Selloa vieraanvaraisuudesta ja tästä mahdollisuudesta.

Keskusteluun osallistui Eveliina Nygren (Luontopalvelut, Metsähallitus), Jyrki Rinta-Jouppi (Mielenterveyden keskusliitto) Marjo Kurki (Helsingin seudun erilaiset oppiat ry), Nina Osenius (KokoA), Jukka Piippo (Arcada) ja paikalla oli myös muutama opiskelija ammattikorkeakoulu Arcadasta. Tunnin mittaisen keskustelun aikana tuli esiin kiinnostavia näkökulmia ja aatteita. Tässä muutama keskustelun kohokohdista:

Keskustelu alkoi Ninan kysymyksellä miksi mielenterveyteen liittyy niin vahva häpeä? Tätä pohdittiin yhdessä ja eräs johtopäätös oli että koska psyykkinen pahoinvointi ei näy ulospäin samalla tavalla kuin fyysinen sairaus, voi tämä johtaa siihen että mielenterveyttä saatetaan pitää mystisenä ja epäselvänä asiana. Epätietoisuus myös lisää ennakkoluuloja. Eräs ohikulkija sanoi sen hyvin:

” Sillä ei pitäisi olla mitään väliä onko jollain fyysinen tai psyykkinen sairaus, sillä ne ovat molemmat yhtä tärkeitä osia ihmisessä”

 -ohikulkija

Olisi tärkeää että pystyisimme puhumaan mielenterveyteen liittyvistä asioista avoimesti ja rennosti. Mielen pahoinvointi on nimittäin erittäin tavallista ja jos puhuisimme siitä enemmän niin huomaisimme sen yleisyyden. Jo kouluikäisten olisi hyvä saada tietoa mielenterveydestä, sen tärkeydestä ja kuinka siitä pidetään huolta. Onneksi tämän aiheen tärkeys on huomattu ja syksyllä terveysoppi ja tietoa mielenterveydestä lisätään peruskoulujen opetussuunnitelmaan. Asiasta uutisoi muun muassa Hesari.

”Mielen pahoinvointi voi tulla kenelle tahansa. Jokainen meistä tuntee jonkun joka kärsii siitä, vaikka emme aina sitä edes huomaa.”

Lopuksi keskusteltiin terveydellisten elämäntapojen tärkeydestä. Moni nuori ei esimerkiksi tiedä kuinka tärkeää uni ja liikunta ovat mielenterveydelle. Toivomme että asia muuttuu nyt kuin aiheesta aletaan opettaa peruskouluissa. Paneelikeskustelijoiden viimeinen vinkki heille jotka haluavat pitää parempaa huolta mielestään:

”Lähde metsään”

/My ja Anna – sosiaalialan opiskelijat

Kuvat: Mirka Aikio