• Frontpage
  • Bloggers
  • Archive
  • About
Inside

“Olet sydämellisesti tervetullut vaikka…” OSA 4

20.09.2016 Projects

Matka Minuksi –dokumenttielokuvan ohjaaja Mina Laamo ja PAD-projektin kokemusasiantuntija Vilma Maanpää nuorten identiteetin ja mielen herkimpienkin kysymysten äärellä.

Haastattelija ja teksti: Vilma Maanpää, PAD-projekti, kokemusasiantuntija

Kuvat: Mina Laamo, Matka Minuksi eloluvasta & Vilma Maanpää

OSA 4.

OSA 1-> http://inside.arcada.fi/the-pad-project/olet-sydamellisesti-tervetullut-vaikka-osa-1/

OSA 2->http://inside.arcada.fi/the-pad-project/olet-sydamellisesti-tervetullut-vaikka-osa-2/

OSA 3->http://inside.arcada.fi/the-pad-project/olet-sydamellisesti-tervetullut-vaikka-osa-3/

 

…

Viittasit edellä omiin hankaliin vaiheisiin elämässä. Haluatko kertoa niistä lisää ja ennen kaikkea siitä, kuinka sinä olet niistä selviytynyt?

”Nuorempana minulla tosiaan oli aika vaikeakin masennusjakso elämässä. Eniten minua auttoi toipumisessa se, kun viimein oivalsin, että voin, saan ja minun pitää olla armollinen itseäni kohtaan. Se, että elämässä on jaksoja, jolloin on surullinen ja ahdistunut, ei tarkoita, että olisi jotenkin epäonnistunut ihmisenä. Ikään kuin lakkasin taistelemasta vastaan ja hyväksyin, että asiat ovat mitä ovat, ja yhtäkkiä elämä alkoi pikkuhiljaa tuntua taas helpommalta. Tietysti auttoi, että elämässäni oli muutamia ihmisiä, joille sain ja saan olla juuri sellainen kuin olen. Vaikka olin masentunut ja tunsin oloni mitättömäksi, olin heidän silmissään silti rakastettu ja ihan riittävän hyvä. Pikkuhiljaa aloin oivaltaa, että olin itselleni kaikkein armottomin ja sain hiljalleen luvan myös itseltäni olla olemassa kokonaisena, niin kaikkine hyvine kuin raadollisine ihmisyyden puolineni.”

Mitä elokuvasi nuorille naisille kuuluu nyt? Ja millaista palautetta elokuvan nuoret ovat saaneet? Entä millaista palautetta itse olet saanut? Epäilyttikö jokin asia elokuvaprojektiin osallistumisessa?

”Kuten Elli elokuvassa sanoo ‘sitä mie eniten pelkään, että mä paljastun’.. Kuitenkin lopulta elokuvaan osallistuminen osoittautuikin voimistavaksi kokemukseksi. Tietenkään näin isoon projektiin lähteminen ja oman elämän raottaminen, ei ole mikään yksinkertainen tai helppo juttu. Vaikka olenkin sopinut, etten puhu heidän elämistään elokuvan ulkopuolella tai jälkeen, niin uskallan sanoa, että heille kaikille kuuluu nyt parempaa kuin elokuvan teon aikoihin.”

‘Kaapista ulostulo’ pelkoineen kaikkineen siis kannatti, myös Ellin kohdalla. Tietenkään identiteettiin ja minäkuvaan liittyvät muutokset eivät ole nopeita ja helppoja, mutta positiivisen palautteen saaminen siitä, että uskaltaa näyttää niitä piilottelemiaankin mielenmaisemia myös muille, muuttaa pikkuhiljaa kuvaa myös itsestä. Ehkä elokuvaprojektista on kokonaisuudessaan tullut elokuvan päähenkilöille ikään kuin hyväksyvä peili kannustavan palautteen kera, lupa olla kokonaisempi kaikkine puolineen, varjoineen ja synkkine salaisuuksineenkin. Kiteytetysti ilmaisten, yksin olemisen häpeä on väistynyt.

“Kehotan vilpittömästi puhumaan niistä kipeistäkin asioista niin omasta elämästäni kuin tämän elokuvaprojektin kokemuksista oppineena. Vain sillä tavoin asiat voivat muuttua niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Kun asioista puhutaan, huomaa hyvin pian, että monilla muilla on samankaltaisia kokemuksia, ettei olekaan yksin ja ainoa. Ja jos asioista tuntuu vaikealta puhua, kannattaa etsiä muita tapoja käsitellä omia tunteita ja ajatuksia. Elokuvakin on hyvä esimerkki siitä, miten voimallisesti samaistumme toisten ihmisten kokemuksiin, jopa sellaisiin, joista meillä itsellä ei ehkä ole kokemusta. Meillä on kaikki kyky ymmärtää, jos vain uskallamme ja haluamme.”

“Elokuvan tekeminen voi myös saada aikaan konkreettisia muutoksia. Itse tekoprosessi saattaa havahduttaa huomaamaan, että tarinani on tärkeä ja sillä on painoarvoa. Kaikkien tarinat ovat tärkeitä, valitettavasti vain kykymme kuulla, nähdä ja kohdata eivät jostain syystä ole aina parhaimmillaan. Jos tulee kerta toisensa jälkeen torjutuksi, niin ettei tule kuulluksi ja nähdyksi, on suuri vaara, että sitä vetäytyy kuoreensa ja lakkaa yrittämästä. Silloin myös salailu ja häpeä ovat jo ovenraossa. Jos joutuu kamppailemaan itsensä kanssa, niin miten siinä sitten jaksaisi vielä kamppailla ulkomaailman kanssa tullakseen kuulluksi. Ja toisaalta sitten taas: miten paljon energiaa siitä vapautuukaan kaikkeen muuhun, jos ei tarvitse kantaa salaisuuksia tai turhia uskomuksia siitä, että on ‘outo’, ‘vääränlainen’ tai ‘ainoa, jolla on tällaista’. Jos joku vaan huomaa ja hyväksyy. – Se ei lopulta vaadi kovinkaan paljoa.”

“Tietysti toivon, että elokuvani synnyttäisi keskustelua niin mikro- kuin makrotasollakin. Toivon elokuvani myös purkavan ennakkoluuloja ja lisäävän ymmärrystä. Elokuvani ei tarjoa kirjatietoa siitä, mitä masennus tai syömishäiriö tarkoittaa, mutta se tarjoaa ehkä sellaista kokemuksellista tietoa, jota meillä on vielä liian vähän tarjolla. Yksi vilpittömimmistä palautteista oli, kun nuori poika sanoi elokuvan nähtyään ymmärtäneensä, että ‘syömishäiriöthän on vähän niin kuin masennus’. Tämä pieni oivallus saattoi olla suuremman oivaltamisen alku.”

 

 

…

 

OSA 5 tulee pian!

Lisätietoa elokuvasta: http://www.matkaminuksi.fi (External link)

Lisätietoa PAD-projektista: https://www.facebook.com/PADprojekti (External link)

 

 

 

The PAD project

Denna blogg är arkiverad och inaktiv.

Contact details

More by the same author

  • 20.12.2016 #jaetaanpad
  • 19.12.2016 PAD – hankkeen CV-paja
  • 28.11.2016 CV paja
  • 21.11.2016 Espan lavalla
  • 25.10.2016 Curriculum Vitae
More posts by The PAD project

AuthorThe PAD project

TagsPAD-projekti

Meet our bloggers

International Student Ambassadors

  • 27.04.2023
    Vappu – Finland’s most thrilling and adventurous national holiday
  • 24.01.2023
    Arcada – A Sustainable Study Choice in Helsinki, Finland
  • 04.01.2023
    Nursing studies at Arcada: safe and culture-friendly with high-quality teaching

Arcada 25

  • 23.03.2023
    Samarbete mellan företag och högskola – risk eller möjlighet?
  • 08.02.2023
    Unga studenter – vi behöver tänka i entreprenöriella banor!
  • 05.12.2022
    Lösningarna finns i samarbetet mellan människan och AI

Arcada Research News

  • 15.03.2023
    Key factors for successful collaboration identified in the SMARTNET project
  • 10.03.2023
    Student blog: European Convention on Human Rights and the Protection of Private Life, Freedom of Expression and Access to Information in a Digital Age
  • 15.06.2022
    News from Arcada’s Laboratory for Trustworthy AI

The NURED Project

  • 28.02.2020
    Ending the NURED Project: final products, and final thoughts.
  • 30.09.2019
    The NURED Final Seminar – WELCOME!
  • 13.06.2019
    The NURED Roadtrip – Discussions about developing nursing curriculas across the Baltic Region

Ergoterapi

  • 02.02.2023
    Ergoterapi-interventioner för ledgångsreumatism och De Quervains syndrom
  • 02.02.2023
    CRPS – Vad är det och hur kan ergoterapeuter jobba med smärtpatienter?
  • 31.05.2022
    Ergoterapi ur ett föräldraperspektiv, föräldraskap ur ett ergoterapiperspektiv

Energy and Material Technology labs

  • 17.05.2022
    DIGIMANU2 – Digital utveckling av Arcadas ingenjörsutrymmen
  • 18.02.2021
    DIGIMANU – Digitala laboratoriemiljöer
  • 17.07.2020
    Our new research project ‘’ALL-IN for Plastics Recycling’’ at its start phase

Cookies Availability statement

© 2023 Yrkeshögskolan Arcada