Grattis Emma som är årets Braillör!

Emma Rasela studerar andra året på Arcadas socionomutbildning. I år har Emma blivit vald till årets Braillör. Det är en utmärkelse som Förbundet Finlands svenska synskadade (FSS) delar ut en gång per år till en person med synskada som läser och skriver med punktskriften Braille.
Ordet Braillör kommer från den person som uppfann punktskriften Braille. Han hette Louis Braille och utvecklade de synskadades läs- och skriftspråk i Frankrike på 1820-talet. Braille består av sex små upphöjda punkter som läses med fingertopparna. Det går att utforma punktskriften i olika material som t.ex. medicinförpackningar, på flaskor och etiketter, på visitkort och på orienteringstavlor för att hitta inne i en byggnad.
Emma berättar att hon har en grav synskada vilket innebär att hon varit blind sedan födseln, därför har punktskriften blivit Emmas läs- och skriftspråk. Emma studerar på Arcadas socionomutbildning och har en egen assistent som hjälper att hon kan förflytta sig mellan olika utrymmen, hitta till rätt klass och annat som hon behöver hjälp med. Förutom punktskriften använder Emma flera olika hjälpmedel i sin vardag. Det viktigaste hjälpmedlen i studierna är datorn som har en tilläggsplatta med punktskriftsdisplay. Med den kan hon anteckna och även läsa via displayen där punkter sticker upp som hon avläser med fingertopparna. Hon kan även kombinera dessa så att datorn ”läser högt” vad som står. Ett annat stöd i studierna är Celia biblioteket i östra centrum. Celia är ett statligt specialbibliotek som lånar ut läroböcker, facklitteratur samt skönlitteratur till personer som har svårt att läsa en vanlig, tryckt bok. Böckerna finns tillgängliga i punktskrift, som talböcker och elektroniska böcker. På Celiabiblioteket kan Emma beställa sina kursböcker i förväg så att hon har dem när kursen börjar. För att lyssna på talböckerna använder Emma sig av en apparat som kallas ”Flextalk”. Det innebär att CD skivan med inlästa böcker kopieras till hennes dator. Tack vare Flextalk kan hon bläddra mellan olika kapitel och sidor, hon kan även sätta in bokmärken.
Övriga hjälpmedel i vardagen som Emma använder sig av förutom dator och smarttelefon är den vita käppen och personlig assistans. Det finns många olika tekniska hjälpmedel för att personer med synskada skall klara av vardagliga sysslor. Ofta är hjälpmedlen taktila eller så ”talar” de. Det finns t.ex. talande klockor, talande hissar och talande vågar. Färgindikatorn är ett exempel på ett hjälpmedel som Emma berättar att hon använder för att veta vilken färg kläderna är som hon sätter på sig och som hjälper att sortera tvätten i olika färger. I sitt hem klarar sig Emma självständigt. Emma berättar att hon bor alldeles nära högskolan i en helt vanlig lägenhet tillsammans med sin pojkvän som också har en synskada. Mellan studentexamen och högskolestudierna har Emma gått en yrkesutbildning där hon lärde sig hur man som synskadad lagar sin mat och städar sitt hem. Emma menar att städningen medför en av de större utmaningarna i vardagslivet. Emma spelar trummor och berättar att det faktiskt också finns punktskriftsnoter!
Lärarna och medstudenterna på det sociala området gratulerar Emma till utmärkelsen!
//Rut Nordlund-Spiby har intervjuat Emma Rasela