Cooperation

Fjorton dagar som utbyteslärare på Arcada, september 2015

September 14, 2015

+1

Hej Arcada, inte minst Institutionen för Hälsa och Välfärd!

Nu har jag precis varit och slitit på er vänskap i fjorton dagar. Tiden går fort när man har skoj!
Ni är vänliga, generösa och hjälpsamma mot en ibland lite förvirrad individ, som inte vet hur allt fungerar på Arcada – bara nästan eftersom jag var hos er för 1 år sedan också. Och så blev jag inbjuden igen och vår vän Erasmus betalar.
Jag är pedagog i botten, utbildad gymnasielärare i svenska och filosofi för många år sedan. Och så har det blivit studier i psykologi och en doktorsexamen i pedagogik med en avhandling som ledde mig in på teamforskning, teamutbildning och teamutveckling. Och där är jag fast! Jag har fått möta studenter ur alla program och har nog verkligen också mött dem, dvs. att de har fått något tänkvärt med sig. Men ibland är det ju det där med förväntningar och med språket. En rikssvensk som möter finlandssvenska och finska som arbetar på svenska, det kräver en särskild passning jag kanske inte har (ännu).

Jag tycker att idén med yrkeshögskola är mycket bra! Alla studenter behöver forskning i botten, men inriktning mot ”applikation” och professionen måste vara mycket tydlig. Där är ni bra! Och så gillar jag Helsingfors och alla goda samtal med många av er hur vi fungerar tillsammans och hur vi ska bli bättre på att samarbeta. Det är en evig fråga!

Tack, goda kollegor! Hoppas vi ses, ni vet var jag finns!

Fredag 11 september 2015/
Håkan Sandberg, Teamforskare på Mälardalens högskola i Västerås
(hakan.sandberg@mdh.se)