Barnkultur

Första årets socionomstuderande går på våren en kurs i barnkultur som innehåller kreativa moment av bildkonst, drama, lek, musik, barnlitteratur och rörelse. Centrala begrepp i kursen är lek, lekfullhet, lektraditioner, barns egen kultur samt kultur med och för barn, kultur och media, delaktighet samt skapande verksamhet och kreativa uttrycksformer. Kursen förverkligas i form av färdighetsträningar i form av workshoppar, introducerande föreläsningar, ett meda-seminarium om digital narcissism, gästföreläsning om mångkulturalism, studiebesök till barnboksavdelningen på Richardgatans bibliotek.
Barnkulturkursen utmynnar i ett projekt som förverkligas i samarbete med dagvårdsfältet där socionomprogrammets mångåriga samarbetspartner är Stiftelsen Sedmigradsky och deras daghem i Helsingfors. Projektet går ut på att studeranden i sina mindre basgrupper planerar, leder och utvärderar en verksamhet som är uppbyggd dramaturgiskt med hjälp av kreativa metoder. Genomförandet gör socionomstuderanden i barngrupperna ute i daghemmen. En vetenskaplig skriftlig rapport ingår. Delaktighet är verksamhetens bärande tema. Handledning ges inom ramen för drama workshoppen. Alla workshoppar och föreläsningar ger impulser och idéer men basgruppen planerar tillsammans som ett team. Varje grupp har en kontaktperson som håller kontakt med daghemmet i förväg.
Fotografierna som du kan bläddra mellan är dokumenterade under de olika färdighetsträningarna. Det är Ellinor, Marko och Rut som har fotograferat.
/Lärarlaget i barnkultur