• Frontpage
  • Bloggers
  • Archive
  • About
Inside

Samhällets och de professionellas insatser för att stöda aktivitet och delaktighet

27.11.2020 Education, Student Life

Åldrandet är en oskiljbar del av människans liv, den påverkar och förändrar vardagen och dess aktiviteter. Trots gemensamma, övergripande drag är åldrandet en väldigt personlig och individuell upplevelse och process hos en person.  Under kursen Aktivitet och delaktighet i sen vuxen ålder, kom det tydligt fram för oss hur stor inverkan samhället och överlag den miljö vi lever i påverkar oss människor och sättet vi ser på vårt eget åldrande.

Det finns olika fördomar i samhället och också hos de äldre personer själva om åldrandet och vad det innebär att vara en äldre person. Dessa kan både möjliggöra och hindra personen att leva på ett meningsfullt sätt enligt sina egna värderingar. Ifall ens egen självuppfattning om åldrandet är positiv är möjligheten för ett lyckat åldrande även större. Vi anser att ifall samhället, och i vårt sammanhang vi som ergoterapeuter, kan stöda den äldre att se på åldrandet som något vackert kommer även självbilden att ändras. Som ergoterapeuter behöver vi fokusera på att stöda de äldre till en aktiv och produktiv vardag för ett lyckat åldrande.

På samma sätt spelar attitydförändringar en central roll i utvecklingen av social- och hälsovården i Finland. Det anges vara nödvändigt att stödja attitydförändring, förstärkning av åldersvänliga attityder samt etisk grund i all verksamhet. Det är någonting som vi som blivande ergoterapeuter kan bidra med.

Vi upplever att äldre personers tidigare erfarenhet kunde utnyttjas mera i olika samhälleliga arenor. Genom att främja äldres delaktighet och engagemang kunde det också säkerställas att deras behov och synpunkter kan bättre bli hörda. Medborgardeltagande kan vara ett bra sätt för samhället att främja detta och kämpa emot segregation och ofrivillig ensamhet hos äldre personer.

Vi som ergoterapeuter kan bidra till samhällets olika nivåer genom att poängtera ett personcentrerat synsätt. Detta betyder att ergoterapeuten är medveten om sin personliga och andra yrkesgruppers människosyn och dess påverkan. Det är oerhört viktigt att de professionella inser fördomarnas påverkan, agerar personcentrerat och tar vara på de individuella behoven och människan som unik helhet. På det här sättet kan man hitta meningsfulla och fungerande åtgärder för den åldrande personen och samhället. Detta stödjer även de åldrande individerna att inse att de får vara just sådana som de själva är. Den äldre bör ha möjligheter och rätt att få det stöd och de åtgärder som stöder just hens sätt att åldras. Alla behöver till exempel inte gilla att sticka. Som medmänniskor, professionella och som samhälle ska vi fråga de äldre vad de vill, vilka deras behov är och mål de vill nå i sin vardag och sina liv.

 

Maria Kananen, Janina Juuti, Sophie Scherer

 

 

Professionellas insatser för att stöda aktivitet och delaktighet

I kursen Aktivitet och delaktighet i sen vuxen ålder fick vi mer kunskap och perspektiv av att åldras och arbeta med äldre människor. En uppgift var att göra en intervju med en äldre person över 65 år och se hurdan aktivitetsförmåga och perspektiv till hälsa och aktiviteter hen har. Via workshops kunde vi reflektera kring de olika intervjuerna och bredda våra kunskaper om hur åldern endast är en siffra och hur ålderdomen kan uppfattas så olika emellan personer i sen vuxenålder.

Begrepp är viktiga att kunna, någon har sagt att begrepp är kunskap. Ett av begreppen/koncepten som vi fått bekanta oss med under kursens gång är kapabilitet, som ofta misstas som synonym till kapacitet. Kapabilitet används för att beskriva huruvida en människa har realistiska möjligheter till görande och varande eller ej, samt i vilken grad alternativa möjligheter kan skapas. Begreppet/konceptet kapabilitet är således ett verktyg som en ergoterapeut kan tänkas ha nytta av när en bedömning eller plan görs tillsammans med en klient.

Med en rapport som vi gjorde i smågrupper samlade vi ihop evidensbaserad forskning och litteratur om de professionellas insatser inom äldreomsorgen. Geriatriken är det medicinska specialområdet för vård av äldre. För att kunna genomföra bra geriatrisk vård och rehabilitering är det viktigt att förstå de förändringar som kommer med åldern d.v.s. den naturliga åldersprocessen, olika sjukdomar samt symtom som kan förekomma hos den äldre befolkningen samt se vård-och rehabiliteringspaketet som en helhet. Den äldre personen kan oftast ha olika hälsotillstånd samtidigt och få en handfull med olika tjänster och det är viktigt att vården inte blir fragmenterad för att uppnå bästa möjliga vårdkvalitet.  Diskussioner och förmedlande av kunskap inom det multiprofessionella teamet blir ytterst viktigt. Det geriatriska teamet gör en helhetsmässig bedömning beroende på deras yrkeskompetens och utvecklar tillsammans en vårdplan där alla professioner ska arbeta mot samma mål – en koordinerad och helhetsmässig vård.

Den åldrande befolkningen ska inte heller ses som en heterogen grupp, eftersom vi tidigare nämnde har alla personer, oberoende ålder, olika utgångslägen. Utgångsläget kan bero på tre grundpelare i en av de kändaste praxismodellerna inom ergoterapin d.v.s. person, aktivitet och omgivning. Personen är unik med olika kompetenser samt fysiska och kognitiva funktioner, hit hör också potentiella sjukdomar som personen kan ha. En person har också olika motivationsfaktorer (roller, intressen, erfarenheter, värderingar) som driver hen att utföra olika aktiviteter. Omgivningen kan både ses som en fysisk miljön och som en social/kulturell/politisk miljö vilka antingen kan möjliggöra eller hindra personen vid aktivitetsutförandet. Aktiviteten använder personen för att uppfylla olika syften eller mål och alla personer vill utföra olika aktiviteter på olika sätt. Alla dessa komponenter påverkar personens liv och är viktiga att ta i beaktan också vid vård av äldre personer. Den äldre ska vara i centrum och rehabiliteringen ska vara personcentrerad. Varje individ åldras unikt och skall bemötas mer respekt och nyfikenhet. De professionellas egna fördomar samt människosynen på de äldre inom kulturen skall inte påverka hur man bemöter de äldre utan alla skall få likadan behandling med respekt och professionell kunskap. Detta är något vi bör ta i beaktande som kommande ergoterapeuter.

Samhället kan möjligen påverka äldre personens situation och möjligheter att vara aktiv och delaktig i samhället. I Finland har vi bra pensionssystem och hälsovård men fortfarande skall man lägga märke på Universal Design och att få de mest sårbara och beroende människor deras gemensamma rättigheter.

 

Ergoterapistuderande i klassen Ergo 2018

 

 

Heidi Peri

Contact details

  • periheid@arcada.fi

More by the same author

Read more

AuthorHeidi Peri

TagsAktivitet och delaktighet, ergoterapi, Seniorer, äldre personer

Meet our bloggers

International Student Ambassadors

  • 19.01.2021 My Master’s Journey
  • 16.12.2020 A day in the life of an International Business student

Arcada Research News

  • 15.12.2020 The Ministry of Education and Culture funds Arcada’s new research programme
  • 25.11.2020 Arcada’s researchers are contributing to the development of an ethical assessment of Artificial Intelligence

The NURED Project

  • 28.02.2020 Ending the NURED Project: final products, and final thoughts.
  • 30.09.2019 The NURED Final Seminar – WELCOME!
  • 13.06.2019 The NURED Roadtrip – Discussions about developing nursing curriculas across the Baltic Region

Vårdprogrammet

  • 16.04.2019 Nurses’ Confidence in Medication Administration

Arcada Entrepreneurship

  • 23.04.2019 Strategy Workshop – Paul D. Savage
  • 16.04.2019 Tieto visit- An emphatic building for activity based working style
  • 12.04.2019 Från post it-lappar till konkret förändring – ett recept till vinnande koncept

Kultur och Media / Culture and Media

  • 22.12.2020 Creativity: A Multidisciplinary Systematic Literature Review by Özgür Ak
  • 15.12.2020 Instagram Brand Awareness among fitness minded female millennials. Do values behind the company increase follower base more efficiently than mere advertising? by Polina Kantola
  • 04.11.2020 Mobile journalism in Finnish TV-news broadcasting – The impact on news storytelling

Availability statement

© 2021 Yrkeshögskolan Arcada