Cooperation, Education

Inspirerande examensproduktion för Project Liv

May 10, 2017

Hej!

Vi är två stycken Online Media studenter vid namn Julia Glasberg och Gabriella Grönroos.

Som examensproduktion gjorde vi en kort animerad video för barn om hur en magnetkameraundersökning går till. Filmen gjordes för föreningen Project Liv som hjälper långtidssjuka barn med familjer i Finland. Vårt projekt inleddes i slutet av november 2016 och avslutades i slutet av mars 2017. Förutom filmen gjorde vi även var sin forskning med anknytning till projektet. Nu tänkte vi dock fokusera på att berätta om vår film och hur arbetsprocessen för den gick.

 

Vi började med att utveckla vårt koncept och skriva manus. Innehållet i manuset kontrollerades av lärare på Arcada och Project Livs yrkeskunniga kontakter. I skrivandet av vårt manus skapade vi fyra karaktärer: barnet Linnea, hennes pappa, röntgensköterskan Brita och en berättare. Manuset blev sammanlagt 14 scener långt och behandlar hela magnetkameraundersökningen. Berättelsen börjar i väntrummet, fortsätter med informationsgrafik om förberedelser och går sedan vidare till själva undersökningen.

 

Till näst var det dags att fundera på vår storyboard, det vill säga vinklar, bildstorlekar och var saker och ting är placerade i bild med mera. Först ritade vi för hand, och sedan gjorde vi om dessa ritningar till simpla illustrationer i Adobe Illustrator.

 

När storyboarden var klar valde vi ut färger för projektet. Vi utgick ifrån Project Livs grafiska manual med gul, blå och röd som primära färger, samt utnyttjade de lekfulla figurer de ofta använder. Vi valde också ut några egna färger för hudtoner, hår, väggar och golv.

 

Nu var det dags att börja illustrera, och vi valde att göra detta i flat design, det vill säga en platt illustrationsstil utan skuggor och med få detaljer. Vi började illustrera karaktären Linnea och gjorde flera förslag. Vi kom fram till att vi ville kombinera några av förslagen och valde gul tröja med hundfigur, böjbara armar, glatt leende, fräknar och brunt långt hår.

 

Vi illustrerade färdigt Linnea och de övriga karaktärerna. Här ovan ser ni slutresultatet.

 

När karaktärerna var klara fortsatte vi med att illustrera utrymmena som berättelsen utspelar sig i. Vi valde rätt så gråa nyanser för dessa eftersom vi ville att karaktärerna och lekhörnan skulle stå ut och fånga tittarnas uppmärksamhet.

 

När allt var färdigt illustrerat var det dags att börja animera. Vi kände oss säkra på illustrering och var bekanta med animering sedan tidigare, men hade aldrig animerat ett sådant här stort projekt förr. Med hjälp av Youtube-tutorials lärde vi oss mer och använde oss av en plug-in vid namn Duik som hjälpte oss bygga ett skelett för våra karaktärer vilken gjorde det lättare att röra på dem. Vi animerade filmen i Adobe After Effects.

 

När vi hade animerat klart alla scener, finslipat en massa och slutligen exporterat allt pusslade vi ihop scenerna i Adobe Premiere Pro och det var även här vi lade in ljudet vilket var det sista steget i arbetsprocessen. Vi sökte ljudeffekter på internet och bandade in karaktärernas dialoger med röstskådespelare. Vi har dock ingen som helst erfarenhet av ljudarbete så detta steg visade sig vara svårt.

 

Alla steg i arbetsprocessen gjordes i ständig kontakt med Project Liv som godkände vårt arbete. De har nu publicerat filmen och den har även skickats till olika sjukhus. Hela projektet var väldigt givande och roligt, men även krävande och utmanande. Flera olika problem uppstod längs vägen men vi lyckades lösa dem efterhand på ett eller annat sätt.

Filmen hittar du här.