Projects, Student Life

Ickjubuff och kunskapsmaskinen – Se alla avsnitt här!

November 29, 2016

+4

Scrolla ner för att se alla avsnitt!

Vi tredje årets mediekulturstuderanden är just nu i full gång med en kurs i flerkameraproduktion, eller broadcast produktion. Flerkamera innebär att flera kameror är placerade på ett planerat sätt och filmar samtidigt. Nu på fredag går första livesändningen för kursen av stapeln från Arcadas egna studio i A2, Multihallen. Programmet streamas rakt till Youtube.

Under denna intensiva kurs har vi fått planera vår idé och produktion relativt självständigt men med 3 krav. Målgruppen är barn, det måste vara fyra avsnitt livestreamade och varje avsnitt måste vara ca 20 min långt. Det här blir nytt, roligt och utmanande kände vi. Och det har det varit! Speciellt har det känts som nytt och fräscht med tanke på att det under de tre tidigare åren på vår utbildning har producerats endast talkshows i flerkamera kursen. Vi var verkligen peppade på en ny genre!

Allt började med en teoretisk förberedande kurs om produktion inom broadcast-miljö där vi utvecklade en grundidé. En eftersträvan inom dessa kurser är att jobba så troget som möjligt som det görs inom branschen. Vi satte igång arbetet direkt med att välja en ansvarig ledningsgrupp bestående av en producent, en regissör, en ljuddesigner och en fotograf. Det var nu bl.a. de här fyra personerna som skulle utveckla hela konceptet från grundidén vi röstade fram. Efter många planeringsmöten med ledningsgruppen tillsammans med grund idé-utvecklarna och förstärkning av resterande regissörer på tredje året började ett koncept nu ta form. Låt mig presentera: Ickjubuff och Kunskapsmaskinen. En fiktiv barnserie för 5-8 åringar.

Serien handlar om karaktären Ickjubuff (spelas av Antonia Stenfelt) och hennes uppdrag. Hon är en utomjordisk forskare från planeten Kubikus. Ickjubuff skall samla information om universums märkligaste planet jorden och nu behöver hon information om hur dess yrken fungerar. All informations tankas in i hennes Kunskapsmaskin som processerar informationen. Hon kraschlandade på jorden så hennes ben är skadat. Hon behöver nu hjälp för att utföra uppdraget och kusinerna Tyra (spelas av Tyra Wingren 12 år) och Josefin (spelas av Josefin Saanila 9 år) kommer till undsättning. I alla avsnitt kommer Tyra och Josefin åka och hälsa på en yrkesmänniska per avsnitt och försöka samla information om hur det är. Professor Stofilikuff (spelas av Herman Nyby) ringer från Kubikus via Kunskapsmaskinen och berättar att infon inte räcker till. Mer kunskap behövs för Kunskapsmaskinen! I första avsnittet får Tyra och Josefin träffa en brandman. De får även testa på hur det är att släcka en brand.

Det här är första gången vi gör någon liknande stor produktion där alla i en och samma kurs (28 st) är involverade i en och samma produktion. Eftersom vi alla vill öva och få en helhet av jobbet inom flerkameraproduktioner cirkulerar vi uppgifter enligt studieinriktning i de fyra avsnitten. Det vill säga, då produktionen är slut har en registuderande fått testa åtminstone fyra olika uppgifter t.ex., manusförfattare, huvudregissör för avsnittet, bildmixer och studioman.

För att möjliggöra en sådan här produktion krävs det extra mycket planering, organisering och jobb – helt enkelt. Alla ska dra sitt strå till stacken och det är ansvarsgruppen som skall se till att jobbet fortskrider som det skall enligt tidsplanen. För att garantera att vissa strån blir hämtade och välplacerade har vi också delat upp oss i olika arbetsgrupper eller team. Först och främst produceras de fyra avsnitten av fyra olika teamuppdelningar av vår klass. Bortsett från avsnittens team och ansvarsgruppen är vi uppdelade i några mindre team, till exempel: idéutvecklingsteam, manusteam, casting-team, låtskrivarteam, grafikteam (Online media-studeranden på vår utbildning gör alla animationer och grafik till produktionen), scenografiteam, kostym- & sminkteam och ett marknadsföringsteam.

Tune in med eller utan småttingar denna fredag 2.12 klockan 18.30 till Ickjubuff och kunskapsmaskinen del 1!
Daniela Holm
producent


15497527_10157772962635532_1605628208_n-1

 

“För hela produkionen är jag ansvarig regissör, i den här episoden fungerar jag andra gången som bildmixer. Har även varit medverkat i manus teamet för avsnitt 3 och var även studioman i en episod. Det har varit mycket givande att se allt komma till liv speciellt Ickjubuff som karaktär. Under planeringskedet var allt ännu så hypotetiskt, att fundera hur allt kommer kommer att fungera och sen få se det hända har definitivt varit givande.”

Henrik Storsjö, manus&regi

 

 

 

maxsalomaa

dag är jag ljudplanerare, jag mixar det här live. Har under produktion även varit ljudkontrollant, varit nere på golvet och satt knappmickar och hållit reda på att kommer in och ut ljud. Ett väldigt givande projekt eftersom man inte har gjort detta tidigare, lärt sig en massa när allt är nytt, men framförallt kanske mest grupparbetet med hela klassen”

Max Salomaa, ljud

 

 

 

 

 

15401322_10157772788870532_994713700_n

“Jag fungerar som mediaoperatör, dvs jag ser till att alla inserter och TGn (liikegrafiikka) spelas upp i live sändningen vid rätt tid. Under produktionen har jag även tillsammans med min klasskamrat Josefin jobbat på logon och annan grafik. Att jobba med grafiken var intressant men det är ju nog spännande att [vara mediaoperatör] i en livesändning.”

Lene Falcken, online media

 

 

 

 

 


DEL 1
Ickjubuff har gjort sig hemmastadd i Tyras och Josefins källare, men kunskapsmaskinen behöver information för att hon ska kunna ta sig tillbaka till sin hemplanet Kubikus. Efter en skrämmande händelse kräver Kunskapsmaskinen information om hur man släcker bränder på jorden. Tyra och Josefin skickas ut på uppdrag till Esbovikens brandstation.


 

DEL 2
Kusinerna Tyra och Josefin är osams och Josefins mjukisdjur hamnar emellan. Josefin blir ledsen. Med det söndriga mjukisdjuret åker Tyra och Josefin ut på Ickjubuffs nästa uppdrag. Kunskapsmaskinen vill veta hur djur kan repareras och kusinerna hamnar till djursjukhuset Evidensia Finnoo för att ta reda på hur djur sköts om. Kan Ickjubuff få flickorna att bli sams igen och får kunskapsmaskinen tillräckligt mycket information?

 


 

DEL 3
I detta avsnitt av Ickjubuff och kunskapsmaskinen vill Ickjubuff forska om fotbollsproffs. Josefin och Tyra får till sist tag på Anne Mäkinen, föredetta finlands landslagsspelare som berättar om sporten.

 


 

DEL 4

I det sista avsnittet av Ickjubuff och kunskapsmaskinen bekantar vi oss med yrket bagare. Det betyder också någonting annat. Kunskapsmaskinen blir fullt laddad, vilket betyder att Ickjubuff har slutfört uppdraget och skall återvända hem till Kubikus.