Cooperation, Projects

HÅ produktion

February 15, 2018

+12

I början på december 2017 påbörjade vi arbetet med en samarbetsproduktion mellan Högskolan på Åland och Yrkeshögskolan Arcada. Projektet skulle innefatta åtta stycken kortklipp som visar hur Åland är som studieort samt Högskolan på Ålands alla studieinriktningar.

Till en början arbetade vi producenter väldigt nära och effektivt med varandra för att kontakta alla involverade lärare och elever för att sedan hitta rätt person till en kort intervju. Vi behövde även göra en hel del research för att få en bra bild över skolbyggnaderna och vad som skulle rymmas i klippen. Utöver det samlade vi även studiekompisar som vi ville att skulle medverka på denna produktion.

Efter ungefär två månaders planerande tillsammans med kommunikationschefen Paula Linderbäck (HÅ) och vår handledare Leila Lyytikäinen (Arcada) så var det äntligen dags för ett produktionsteam på åtta personer och en Volkswagen att kasta loss från kajen i Helsingfors. När vi äntligen vara framme onsdag morgon kl 04:30, var det bara att hitta till vår stora lägenhet och hinna blunda några timmar innan allt skulle kickas igång på riktigt.

Vi var uppdelade i två team bestående av norra- respektive södra-gruppen och filmade fyra inriktningar var. Det vill säga Hospitality Management, Företagsekonomi, Sjökapten, Elektroteknik, Maskinteknik, Informationsteknik, Vård samt ett klipp med fokus på Erasmus-utbytesstuderande. Redan första dagen började norra-gruppen med att filma vård och maskinsimulatorn för inklippsmaterial medan södra-gruppen filmade i den omtalade räddningsimulatorn som kunde simulera både vågor, väder, vind och allt för att lära blivande sjömän/kvinnor olika räddningsstrategier. Södra-gruppen hann även filma på skolfartyget Michael Sars. På kvällen blev hela teamet inbjudna på pubkväll tillsammans med Studerandekåren Skåhla vilket var ett väldigt bra avslut på en produktiv dag.

Torsdagen och fredagen gick i filmandets tecken. Utöver alla simulatorer och skolmiljöer som skulle filmas hade vi även intervjuer som skulle äga rum. På fredagen avslutade bland annat norra-gruppen med att filma vackra vyer uppe på Uffe på Berget. Vi är väldigt nöjda över alla duktiga studerande som ställde upp och gav väldigt bra svar på de frågor som ställdes, tusen tack, ingen nämnd och ingen glömd!

Efter tre dagar med hårt arbete, blod(?), svett och tårar avslutade vi allt filmande med en gemensam middag på allas favoritbar/krog/rockpub Dinos. Efter det tog vi farväl av Åland och klev på båten med sikte mot Helsingfors. Hela resan och produktionen har varit väldigt rolig och positiv, allt har flutit på över förväntan och materialet vi spelat in är goals.

För tillfället jobbar vi med postproduktionen. Allt skall klippas ner till åtta stycken 60 sekunders klipp, musiken skall passas in och det skall också inom kort presenteras för Högskolan på Åland och medieansvariga på Arcada. Vi tar alla med oss ny kunskap och nya minnen från denna produktion, vi har skapat stark samhörighet med varandra och förhoppningsvis kan vi arbeta tillsammans även framöver. Tack så mycket Mika Mattsson, Ria Holmström, Iisa Smeds, Henrik Von Martens, Tobias Jansson och Daniel Strang, ni är värda guld och gröna skogar. En dag skall vi alla kryssa till Stockholm!

Puss och kram,

Elise Åkerblom & Nadine Baarman