Alumni, Cooperation

Ärligt och inspirerande om ledarskap

December 29, 2016

Jag hade egentligen aldrig tidigare reflekterat kring saken, och inte heller tänkt att det skulle väcka så mycket känslor inom mig. Det var absolut ingenting jag tänkte på när jag var 13 och hade mitt första riktiga sommarjobb, inte heller när jag som 15-åring inledde min karriär inom mediebranschen som ungdomsreporter på Yle. Kanske var det bara ett tecken på att allt fungerade, att ledarskapet var bra. Men idag, 17 år och flera arbetsplatser senare har jag lärt mig att känna igen ett bra ledarskap och att uppskatta det, vilket också har lett till att jag själv vill utveckla mitt ledarskap.

Några påstår att vissa föds till ledare och att det inte går att läsa sig till det, medan andra påstår tvärtom, att arbetserfarenhet och studier kan göra en till en bra ledare. Själv tror jag på båda. En del av oss föds säkert med det i blodet och utvecklar egenskaper som är bra att besitta som ledare redan under unga år. Medan de som inte fick samma förutsättningar säkert genom hårt arbete och studier kan utvecklas till en bra ledare. Jag tror inte att någondera är sämre eller bättre än den andra. Men det som jag vet är att det är viktigt att som bra ledare vara öppensinnad och ha ett intresse att själv utvecklas och hela tiden bli bättre. För ingen är färdiglärd.

Jag var nog inte heller färdig för min första ledarskapsuppgift som 18-årig simlärare, inte heller som 20-åring som ordförande för studerandekåren och förman för anställda. Men det lärde mig någonting, det lärde mig mycket. Det kombinerat med att på nära håll följa med andra ledare. Ledare som är uppskattade, omtyckta och som lyckas, och ledare som kämpar för att driva en organisation och ett team framåt, men kanske inte lyckas skapa en vi-anda hos de anställda. Det har drivit mig att vilja utvecklas, lära mig mera och utforska ett intressant ämne och yrke. Sedan några månader tillbaka är jag företagare på heltid, vilket igen kräver ett helt annat ledarskap av mig.

Ja, ledarskap. Det finns så mycket att skriva, berätta och tala om det här ämnet. Samtidigt är det få som vågar uttala sig ärligt om hur det egentligen är att jobba som ledare. Därför ville jag göra en podcastserie om just ämnet ledarskap. Serien riktar sig till alla som har någon som helst erfarenhet av ledarskap, dvs de flesta. Eftersom ledarskap inte alltid handlar om någon i förmansposition, för alla är vi vår egen ledare. För att vara en bra ledare behöver du också vara bra på att leda dig själv.

I sex veckor kommer vi att få träffar erfarna ledare som representerar olika branscher, olika sektorer, privata och kommunala, företagare och anställda, som alla har sin historia att berätta. I varje avsnitt kommer vi att sammanfatta diskussionen tillsammans med överlärare Mia Forss som presenterar olika teorier och hur de kan användas i den egna vardagen. Mia jobbar till vardags som överlärare på Arcada, och är inriktad på hälsofrämjande arbete, ledarskap och organisationsutveckling.

Vi hoppas att de här podcastarna skall motivera och väcka tankar kring det egna ledarskapet, den egna arbetsmiljön och kanske vad framtiden kommer att bära med sig. Varje avsnitt kommer att behandla ett specifikt tema som avsnittets gäst fått tolka. Vi vill också att det ska inspirera till den egna personliga utvecklingen, och varför inte nappa chansen att studera vidare just ledarskap.

Dela gärna med dig av dina åsikter, håll med, dementera och öppna upp så är jag säker på att vi alla kan lära oss någonting av varandra!

Välkomna med!

Jeanette Harf