• Frontpage
  • Bloggers
  • Archive
  • About
Inside

Suomi

Voiko liikunnalla edistää ajattelutaitoja?

01.06.2022 Publication, Research

Fyysisen aktiivisuuden terveyttä edistävät vaikutukset ovat laajalti tunnetut: se ylläpitää ja kohentaa fyysistä kuntoa, lihasvoimaa ja toimintakykyä, pienentää sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien, diabeteksen ja syöpäsairauksien riskiä sekä auttaa painonhallinnassa ja ylläpitää vastustuskykyä. Lisäksi liikunnan on katsottu parantavan elämänlaatua pitkällä aikavälillä, edistävän aivotoimintaa, kognitiota, unen laatua ja psyykkistä toimintakykyä sekä lisäävän oppimista ja tuottavuutta. (Keadle ym. 2021; Katzmarzyk & Mason 2009, Parker ym. 2021; Piercy ym. 2018; Pippi ym. 2022, Tommassini…

Voiko liikunnalla edistää ajattelutaitoja?
Terveys ja hyvinvointi

Alaselän akuutin ja kroonisen kivun hoitaminen fysioterapiassa

11.05.2022 Publication, Research

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuosittaiset kokonaiskustannukset on arvioitu olevan Suomelle 3-4 miljardia euroa, kun huomioidaan sekä suorat että epäsuorat kustannukset. Vuonna 2019 korvattiin sairauspäivärahoja noin 255 miljoonan euron edestä. (TULE-kustannukset: Suomen Tuki- ja liikuntaelinliitto ry, 2021) Iso osa sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä johtuvat selän sairauksista. Selkäkipu voi liittyä fyysisesti kuormittavaan työhön, johon saattaa liittyä hankalia vartalon asentoja tai raskaita nostoja. Myös elämäntavoilla on merkitystä. Tupakointi, lihavuus ja liikkumattomuus voivat stressin ohella lisätä…

Alaselän akuutin ja kroonisen kivun hoitaminen fysioterapiassa
Terveys ja hyvinvointi

Ikääntyvät ja digitaalinen kuilu – tukea TKI-toiminnasta

15.12.2021 Research

Jyrki Kettunen, terveystieteiden dosentti, fysioterapeutti, Arcada, jyrki.kettunen@arcada.fi Jonas Tana, valtiotieteiden tohtori, hoitoalan lehtori, Arcada, jonas.tana@arcada.fi Nykypäivän 65+ Suomessa asuu nyt 65 vuotta täyttäneitä henkilöitä enemmän kuin koskaan ennen. Heitä oli vuoden 2019 lopussa 1 231 274 ja heidän osuutensa koko väestöstä on kasvanut 1900-luvun alun viidestä prosentista 22%:iin vuoteen 2019 mennessä (Suomen virallinen tilasto, 2020a). Nykypäivän 65-vuotiaalla on myös aiempia sukupolvia useampia elinvuosia jäljellä. Vuonna 2019 65-vuotiaiden miesten elinajanodote oli 18,6…

Ikääntyvät ja digitaalinen kuilu – tukea TKI-toiminnasta

Silmän liikkeiden tutkimisesta – osa 2

29.11.2021 Projects, Research

Kauko Lindfors Tämän blogin edellisessä osassa kerroin tutkimushankkeestani yleisesti. Tässä osassa valotan mm. silmän liikkeiden tutkimuksen teoriaa. Mutta edelleen tutkimuksen tavoitteena on paljastaa kontekstin vaikutus ohjaajien tapaan katsoa elokuvan kuvia elokuvaleikkaamisen prosessissa. Koska olen leikannut suuren määrän elokuvia, dokumenttielokuvia, tv-elokuvia ja reportaaseja,  olen sitä mieltä, että hyvin leikattu elokuva on sen keston mittainen kuvien jono, jonka katsoja voi katsoa niin, ettei hän edes huomaa sen koostuvan lukuisasta joukosta kuvia ja…

Silmän liikkeiden tutkimisesta – osa 2

Pehmytkudosvammojen kolme koota on päivitetty PEACEksi ja LOVEksi

27.09.2021 Research

Jyrki Kettunen, TtT, dosentti, fysioterapeutti, Arcada; jyrki.kettunen@arcada.fi Joachim Ring, ft (YAMK), tutkintovastaava, fysioterapian lehtori, Arcada; joachim.ring@arcada.fi Paakkonen Heikki, TtT, dosentti, erikoissairaanhoitaja, Arcada; heikki.paakkonen@arcada.fi Vuoden 2017 kansallisen Uhritutkimuksen (Haikonen ym., 2017) mukaan fyysisen vamman aiheuttaneita liikuntatapaturmia sattui 20–74-vuotiaassa väestössä lähes 420 000 ja liikuntatapaturma onkin toiseksi runsaslukuisin tapaturmatyyppi kattaen 27 % kaikista haastatteluissa raportoiduista tapaturmista 20–74-vuotiaassa väestössä. Liikuntaan liittyvät tapaturmat ovat yleisiä myös lapsilla ja nuorilla. Vuonna 2018 toteutetun Liitu-tutkimukseen (Kokko…

Pehmytkudosvammojen kolme koota on päivitetty PEACEksi ja LOVEksi

Havaintoja elokuvan leikkaamisesta, OSA1. Kirjottanut Kauko Lindfors

27.08.2021 Projects, Research

Elokuvaleikkaajien keskuudessa on aina keskusteltu siitä, vaikuttaako kuvauspaikalla oleminen itse leikkaamiseen. Tätä minäkin olen pohtinut. Olin äänittäjänä Aleksi Mäkelän elokuvassa ”Häjyt”. Sitä kuvattiin kesällä 1998. Olin kentällä puolet elokuvan kuvauksista ja toisen puolen tuosta työstä hoiti Pekka Karjalainen. Minulle tuosta projektista teki poikkeuksellisen se, että minä myös leikkasin elokuvan. Olin siis ollut kuvauspaikalla ja kokenut kuvaustilanteen tunnelmat ja tunteet. Huomasin elokuvaa leikatessani, että jostain syystä niiden kohtausten leikkaaminen, joissa oli…

Havaintoja elokuvan leikkaamisesta, OSA1. Kirjottanut Kauko Lindfors

Kirjalliset potilasohjeet auttavat potilasta kuntoutumaan toimenpiteestä

09.06.2021 Research

Kati Hellstén, TtM, fysioterapeutti, fysioterapian lehtori, Arcada; kati.hellsten@arcada.fi Jyrki Kettunen, terveystieteiden dosentti, fysioterapeutti, Arcada; jyrki.kettunen@arcada.fi Leikkaustekniikoiden kehittymisen myötä sairaalassaoloaika leikkauksen jälkeen on lyhentynyt, jonka seurauksena potilailla on aiempaa vähemmän aikaa tuoda esiin mahdollisia pelkojaan ja keskustella leikkauksen jälkeisestä kuntoutuksesta (Goodwin ym. 2015). Potilaan kokema pelko ja hermostuneisuus voivat lisäksi vaikeuttaa suullisesti annettujen ohjeiden muistamista (Low ym. 2020) ja muun muassa näistä syistä kirjallisten potilasohjeiden rooli korostuu (Goodwin ym. 2015). Tässä…

Kirjalliset potilasohjeet auttavat potilasta kuntoutumaan toimenpiteestä

Lohkoketjuekosysteeminen tarkastelua hallinnan ja adoption näkökulmasta

01.06.2021 Research

Tutkija Petri Honkanen on uusimassa tutkimuksessaan tutkinut 16 lohkoketjuteknologiaperustaisen ekosysteemin hallintatapoja julkisesti saatavilla olevien asiakirjojen pohjalta. Tutkimuksen perusteella hallinta on kaikissa ekosysteemissä kehitteillä. Johdantona tutkimukseen on käytetty yli 3600 lohkoketjuateknologiaa koskevaa media-artikkelia. Merkittävää on, että suuressa osassa niistä ei ole mukana ekosysteemien hallintaan (governance) liittyvää sisältöä, vaikka juuri hallinta erottaa hajautetusti toimivat lohkoketjuekosysteemit lähtökohtaisesti keskitetyistä alustoista. Tausta-aineiston perusteella hallintaa on käsitelty laajemmin lähinnä vuodesta 2018 lähtien, mutta lähinnä omana diskurssinaan,…

Lohkoketjuekosysteeminen tarkastelua hallinnan ja adoption näkökulmasta

Liikuntaa luita lujittamaan

16.12.2020 Research

Jyrki Kettunen, terveystieteiden dosentti, fysioterapeutti, Arcada; jyrki.kettunen@arcada.fi Tämä blogiteksti pohjautuu uunituoreeseen Osteoporoosin Käypä hoito -suositukseen[1], jota blogin kirjoittaja on ollut työryhmän jäsenenä laatimassa. Tekstissä on suosituksesta suoria lainauksia, joissa ei ole luettavuuden takia erillistä viittausmerkintää. NIH:n (National Institutes of Health) mukaan osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumalle.[2] Osteoporoosia kutsutaan myös hiljaiseksi sairaudeksi (kts. esim. Wylie, 2010) ja sairauden ensimmäiset oireet ovat yleensä luunmurtuma ja sen aiheuttama…

Liikuntaa luita lujittamaan

Liikkuvuuden ja liikkeen laadun mittaaminen liikunnanohjaaja- ja fysioterapiakoulutuksessa Arcadassa

04.12.2020 Cooperation, Education

Liikkuvuus on yksi fyysisistä ominaisuuksista kestävyyden, voiman ja koordinaation ohella. Hyvä liikkuvuus on perusedellytys sekä toimintakyvylle arkiaskareissa että suorituskyvylle urheilussa. Riittävä liikkuvuus mahdollistaa oikean suoritustekniikan ja on näin ollen tärkeää tehokkaalle, taloudelliselle ja turvalliselle liikkeelle. Lihaksen kyky pidentyä eli passiivinen liikkuvuus on liikkuvuuden perusta ja mahdollistaa riittävän laajat liikeradat. Liikkeen sekä liikunta- ja urheilusuoritusten kannalta merkitsevää on kuitenkin passiivisen liikkuvuuden ja liikeratojen hyödyntäminen omalla lihasvoimalla eli aktiivinen liikkuvuus. Hyvää liikehallintaa…

Liikkuvuuden ja liikkeen laadun mittaaminen liikunnanohjaaja- ja fysioterapiakoulutuksessa Arcadassa
Mätning av rörlighet med hjälp av TE3
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Next

Meet our bloggers

Cookies Availability statement

© 2023 Yrkeshögskolan Arcada