Education, Events, Projects

Kulturproducenter + Meillä On Unelma + Ruutiexpo = SANT

November 4, 2015

+2

Årets nya kulturproducentstuderande rivstartar studierna med ett mässprojekt. Fastän vi just snubblat in genom Arcadas snurrdörr har vi nu fått äran att ta del av ett verkligt projekt. Tillsammans kommer vi att förena våra nuvarande kompetenser och gästa mässan Ruutiexpo. Där kommer vi att representera Meillä On Unelma genom att stå där med Meillä On Unelmas ”åsiktsvägg”, en portabel griffelvägg som kommer att vara tillgänglig för besökarna att skriva sina åsikter, och tankar, om drömmen om ett bättre Finland. Vi kommer även att hålla andra aktiviteter i samband med väggen, som till exempel en påstående uppgift där man som deltagare får ta ställning till frågor och visa sina åsikter gällande bland annat jämställdhet och Meillä On Unelma.

Ruutiexpo är ett stort påverkningsevenemang för unga som ordnas årligen i stadshuset i Helsingfors. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-20 år, men även andra är välkomna att besöka evenemanget. I år kommer Ruutiexpo att gå av stapeln den 5 november, alltså imorgon, mellan 09.00-16.00. Mässan för samman beslutsfattare, tjänstemän, ämbetsverk, organisationer och ungdomar. Syftet med evenemanget är att träffas, diskutera och göra tillsammans. Det ska uppmuntra till att påverka och presenterar många olika former av påverkan. Tillsammans med Arcada så vill vi också få in svenskspråkigheten på mässan, eftersom det inte har funnits så många svenskspråkiga organisationer tidigare år. Mässan kommer att bestå av olika sektioner med olika teman, till exempel jämställdhet och samhälle. Vi kommer stå stationerade med Meillä On Unelmas vägg på jämställdhetssektionen, där ungdomarna som besöker mässan kommer få sina tankar väckta kring rasism och jämställdhet.

Planeringen innan genomförandet innehåller mer än vad man tror. Små hinder uppstår som man inte alltid tänkt på. Man får hitta en plan B som lösning på eventuella problem. Genom att få ta del av detta projekt lär vi oss steg för steg, genom att göra. Att alla studerar till kulturproducenter skulle kunna vara ett problem om alla ville leda, styra eller organisera men detta har som tur inte varit ett problem. Eftersom alla kommunicerar och samarbetar, så går det hela som smort. Att kunna samarbeta och använda sig av varandras egenskaper är viktigt även inom branschen.

Det som behövts inför detta projekt är allt från projektledare till målare. Vi har utnämnt olika roller inom gruppen och arbetat i olika mindre arbetsgrupper, för att sedan ha möten med hela gruppen varje vecka så att vi kan hålla alla uppdaterade om hur det hela går framåt. Inför mässan var vi också tvungna att måla om åsiktsväggen, eftersom det fanns mycket kvarglömt klotter som inte gick att tvätta bort. Till detta krävdes mycket mer arbete än vi tänkt från början, eftersom väggarna var mycket tyngre och smutsigare än vi hade förutspått. Efter en tvättdag och en måldag med målar-teamet var väggen dock fixad och resultatet blev bättre än förväntat. Så nu är den redo för att bli nerklottrad med åsikter igen, liksom vi är redo att ta oss an vårt första evenemang!

– Malin L.

 

Fun facts:

– Arcada är en av två svenskspråkiga ”organisationer” som medverkar i Ruutiexpo

– År 2014 drog Ruutiexpo över 3000 ungdomar till Helsingfors stadshus

– Vi är i år 16 stycken nya kulturproducentstuderande, som alla deltar i Ruutiexpo-projektet

– Förutom här på bloggen syns vi också på Facebook (länk), Instagram och Twitter

 

Gå gärna in och kika på dessa länkar:

Ruutiexpo

Meillä On Unelma