Budgetar och projektplaner

Mitt liv är just nu en lång räcka budgetar, strategibeslut och risktagningar. Jag är benägen att ta ganska stora risker. Men att gå där ribban är lägst är inte något som känns bekvämt för mig.
Bidragsansökningsrumban börjar ju i november med Kulturfonden och sedan rullar den på. Oftast lägger jag i ett tidigt skede upp en lista från vilka bidragsgivare jag skall söka pengar och för vilket ändamål och så börjar jag skriva en botten för en budget och en projektplan så att jag har mina ekonomiska ramar, mål och visioner klara redan från början. På det här sättet behöver jag inte uppfinna hjulet på nytt varje gång jag skall skriva en ny ansökan och jag har också en klar struktur för projektet. Efter det här anpassar jag mina ansökningar till de bidragsgivare jag söker pengar från. Just nu jobbar jag som hårdast med att hitta den sista finansieringen för att kunna förverkliga BY (External link) enligt mina ambitioner. Eftersom Jokowski är ett aktiebolag så har det varit svårare för mig än för en förening eller arbetsgrupp att bli beviljad bidrag. Aktiebolag är ett kommersiellt bolag och det är inte egentligen meningen att bolag som har som uppgift att gå med vinst skall söka bidrag, vilket jag ju håller med om. Men, nu lever jag ju i en kulturvärld och i den världen är det svårt att nå vinster. Därför får jag jobba extra hårt med att lyfta fram mitt projekt och mina tankar så att bidragsgivarna faktiskt vill för det första läsa min ansökan och för det andra stöda mig. Tänket att ge stöd till kommersiella bolag finns redan hos Kulturfonden där man ser på innehållet och inte formen för sammanslutningen då man tar emot ansökan och jag hoppas att de andra fonderna och stiftelserna snart hoppar på tåget. För att kulturen skall kunna bli mer professionell och för att vi skall nå ut också internationellt så behöver det finnas möjlighet att göra stora satsningar och också finnas förståelse för den enskilda företagarens ambitioner. Min dröm är att hitta samarbeten med näringslivet så att industrin och kulturentreprenörerna skulle jobba närmare varandra, förstå varandra och på så sätt kunna dra nytta av varandra. Jag hoppas också på att bygga in mera positivt marknadstänk i kulturproduktionerna. Kommersiell är inte fult ord, fast det just nu ofta uppfattas så. På så sätt kunde jag skapa en kulturupplevelse som inte baserar sig på bidrag och som skulle generera vinst för mitt företag.
Den 10.4 kommer jag tillsammans med Kvarkenrådets program Selling (External link) att ordna ett seminarium på Ritz i Vasa som handlar om den fria producentens roll i framtiden och producenten som näringsidkare. Vi samlar talare och producenter från Finland och Sverige för att ta del av varandras erfarenheter och inspirera. Så fort vårt program är klart lägger jag upp det här på bloggen. Men skriv in datumet i kalendern.
Nåja, tillbaks till att skriva ansökningar. Håll tummarna för att BY blir slutfört enligt de höga ambitioner som jag hoppas på.