Student Life

Stora komet-projektet

November 10, 2016

Kira Lindqvist, sista årets idrottsinstruktörsstuderande med ett medfött behov av att skriva. Bloggar om studierna inom Idrott & hälsopromotion, blandat med personliga erfarenheter och tankar.

Sex månader sedan gick jag in i väggen. En litet för hög takt som höll på en litet för lång stund brände ut mig, och jag fann mig i en situation jag inte längre visste hur jag skulle ta mig ut ur. Jag vet inte om det var kroppen eller psyket som gav upp först, men någonstans brast det, och allt rasade samman.

Självklart visste ju knappt mina närmaste vänner om hur jag mådde, sådana saker säger man helt enkelt inte. Inte när man alltid varit den där duktiga, hon som lyckas hålla alla bollarna i luften, hon som ingen ens förstår att oroa sig för, för hon har ju alltid klarat sig. Hon som är så glad och pratsam och positiv och social – inte kan väl hon lida av psykisk ohälsa?

Här sitter jag dock nu, ett halvår senare, och berättar öppet om det jag upplevde. Vad är det som har tagit mig till denna punkt? Vad fick mig att välja att riva ner fasaden och ta upp ämnet? Det ska jag berätta om för er, med hopp om att kanske uppmuntra någon annan till att sluta skämmas, våga blotta sig, utnyttja de stödresurser som finns tillgängliga och satsa på sitt psykiska välmående.

Hade jag inte kontaktat Arcadas psykiatriska sjukskötare för att ta itu med min livssituation vet jag inte hur mitt liv skulle se ut idag. Jag gick dit, skeptisk och tveksam, men jag tog mig dit, och det var första steget i rätt riktning. Jag fortsatte därefter att gå på terapi hos Folkhälsan. Att bara prata med någon kan göra så mycket mer än jag någonsin hade kunnat ana! Jag kan bara föreställa mig hur annorlunda saker och ting hade varit, om jag inte väntat tills jag verkligen var tvungen att söka hjälp.

Det här inlägget är alltså inte endast riktat till dem som kämpar med studierna eller livet överlag. Arcada erbjuder en massa tjänster – studievägledning, stresshanteringskurser, studiepsykolog, studiepräst – som också har ett preventivt syfte. Jag utmanar ALLA att gå in och bekanta sig med dem här: https://start.arcada.fi/sv/studieservice

Min andra utmaning till er är att gå och svara på enkäten gällande Luckans nya EU-projekt kallat Stora Kometen. Enkäten är en kartläggning av vilka stödtjänster inom karriärvägledning det finns efterfrågan för. Svarstiden har förlängts till detta veckoslut, så gå in och svara här: https://www.webropolsurveys.com/S/DEFB1A6104907089.par

Jag avslutar med ännu en tredje utmaning: ta hand om er själva lika bra som ni tar hand om era nära och kära! Det är ni värda var och en.