Education, Events

Idrottsinstruktörerna på School Action Day 8.9

September 14, 2015

Förra veckas tisdag 8.9 fylldes området kring Olympiastadion av förväntansfulla grundskoleelever från hela huvudstadsregionen. I samband med The European Week of Sport (http://ec.europa.eu/sport/week/) ordnades nämlingen evenemanget School Action day – en dag fylld med skolidrott, motion och rörelseglädje i alla dess former. Minst lika ivriga som barnen var nog de Arcadas högskoleelever, studerande från programmet Idrott & hälsopromotion, som fick vara med på ett hörn och ta del av den sköna stämningen!

School Action day organiserades som en del av projektet Skolan i rörelse (http://www.liikkuvakoulu.fi/pa-svenska) ett program finansierat av undervisnings- och kulturministeriet vars syfte är att öka trivsamheten och aktiviteten i skolan. Kultur- och undervisningsministern Sanni Grahn-Laasonen öppnade evenemanget med ett tal. Flera olika grenförbund ställde upp och erbjöd barnen en chans att pröva på olika idrotter; omkring Sonera-stadion ordnades stafetter och andra utomhusaktiviter, och på Simstadion fick man bekanta sig med bland annat dykning, livräddning och segling.

Det var vid dessa vattenstationer som Arcadas blivande idrottsinstruktörer fick vara med och hjälpa till och instruera barnen, under handledning av en grenexpert. Dagen var en unik upplevelse för såväl barnen som våra instruktörer, och när även solen tittade fram mot slutet av dagen var det endast glada miner i sikte. För vattensporterna ansvarade Vesisankarit (http://www.vesisankarit.fi/), ett projekt vars syfte är att främja barnens simkunskaper samt färdigheter inom vattensäkerhet, livräddning och sjövett och som koordineras av Skolidrottsförbundet.

Ett av dagens huvudteman var principen “en timme motion om dagen”, som regeringen förespråkat. Kanske vore det ett mål även för oss högskolestuderande? Glöm inte att kolla in studerandekåren ASK:s motionssidor -> http://www.asken.fi/motion/!

/Kira Lindqvist, blivande idrottsinstruktör