Education, Events

Circuit-program för Sotungin lukio

March 23, 2016

Torsdagen 3.3 ordnade en grupp andra årets idrottsstuderande circuit-program på svenska för Sotungin lukios tvåor. Vårt besök var en del av en kurs i svenska och ca 60 studenter från två olika grupper deltog. Våra studenter ordnade ett mångsidigt program med tre olika stationer. Det ingick både mer rörligt program i gymnastiksalen och avslappning/streching i ett av klassrummen. En tredje grupp berättade om sina studier och höll frågesport om bl.a. hälsa, idrott och anatomi. Vi kunde konstatera att många av frågorna var svåra också för oss språklärare.

Förutom Marko Vaappo från idrott var också språklärararna Minna Lehtola och Ulrika Rancken med i Sottungsby (Vanda). Eftermiddagen hör ihop med projektet ViMe som är del av campussamarbetet med vår nya granne Diakonia-ammattikorkeakoulu. Diaks hälsovårdsstudenter besökte samma vecka Ekenäs gymnasium och höll där första hjälp på finska. Torsdagen 17.3 kommer gymnasieelever från båda skolorna på besök till Arabiastranden. I ViMe ingår också språksamarbete mellan Diak och Arcada. En liten grupp Arcada-studenter från sociala området och ergoterapi deltar i ett tandem-försök med finskspråkiga studenter från Diak nu under våren och det här är en sak jag som finsklärare hoppas vi kan fortsätta att utveckla.

Inom ViMe-projektet är det meningen att prova på lära sig språk kinestetiskt dvs. att lära sig genom att röra på sig eller göra saker praktiskt. Med projektet vill vi visa att det går att jobba tillsammans naturligt på två språk, minska fördomarna mot den andra språkgruppen och ge möjlighet till språkmöten.

/Ulrika Rancken