Events, Student Life

Expedition Arcada – Film- och bokpremiär!

December 8, 2015

Expedition Arcada firar idag premiären av sina två dokumentärfilmer och sin bok i form av en galakväll på Arcada. För oss som var med på expeditionen blir det roligt att få se hur våra personliga erfarenheter och insatser tar form i en dokumentärfilm. Och alla ni andra får äntligen ta del av vårt äventyr. Personligen har jag inte förut varit med om ett så omfattande projekt, inte heller något som sedan sammanförts i form av en film eller bok. Tanken att snart få hålla någonting i handen som representerar allt arbete och alla de minnen Expedition Arcada hämtade med sig känns ganska spännande.

Medan expeditionen nådde toppen redan förra våren i La Grave, fortsatte en hel del arbete efteråt. Efter att man har samlat in all material i form av film, bilder, anteckningar etc., gäller det att organisera alltsammans till en helhet som formar en berättelse. För att få en inblick på hur det går till, talade jag med tre studenter som arbetat med dokumentärerna och boken.

Mediekulturstudenten Ann-Christin Bengelsdorff regisserade en av dokumentärerna och förklarar att det allra viktigaste är att man har en röd tråd planerad, så att berättelsen blir intressant och har ett syfte. Det gäller att känna sitt team, och så bör det finns ett någorlunda klart manus som alla i teamet har läst igenom. Sedan är det också viktigt att veta hur platsen där man skall filma ser ut, och att man vet vad som kommer att hända.

Efter expeditionen samarbetade Ann-Christin med Daniel Sjöberg, som fungerade som klippare till en av dokumentärerna. Daniel studerar också mediekultur men var inte med på själva expeditionen. Därför hade han ett annat perspektiv på hurdan berättelse det handlade om.
– Innan jag sett materialet hade jag tänkt mig något helt annat i stil och uppbyggnad. Men jag insåg sedan att det inte fungerade och valde följande mening som beskrivning för uppbyggnaden av filmen: ”Med glimten i ögat”. Med det i bakhuvudet ville jag klippa en film som just med glimten i ögat, visar vad deltagarna har varit med och att även jag som klippare får skoja till det lite, precis som deltagarna i filmen gör. Det syns i materialet att deltagarna har haft roligt och det vill jag också framhäva med hjälp av klippet, berättar Daniel.

För både regissören och klipparen gäller det att kunna visualisera och hantera helheter. Daniel nämner att han gått igenom ungefär 50 timmar filmmaterial före själva klippandet. Enligt honom är det viktigt att ta sin tid under genomgången och sorteringen av all material, eftersom själva klippet då blir roligare och smidigare.
– Det är en härlig känsla när man börjar se skymten av hur den färdiga filmen kommer att bli, tillägger Daniel.

Online media-studenten Alexandra Westerback tog sig an uppgiften att sköta ombrytningen för Expedition Arcada-boken, som skrivits av Ica Holmberg. Alexandra anser att det viktigaste under förberedelseskedet är god kommunikation med den man ombryter boken åt. Hon menar att man genom diskussion får en bild om vad det är för bok man ska ombryta, vilken känsla boken ska förmedla, hurdan stil och utformning som önskas osv.
– Sen behöver man hitta ett sätt att förverkliga allt detta på ett snyggt sätt. Att bläddra igenom och ta lärdom av andras verk är en toppenmetod när man söker inspiration, fortsätter Alexandra.

Då jag frågar Alexandra vad som varit den största utmaningen med projektet, svarar hon snabbt.
– Bilderna, definitivt! Jag fick ca 8000 bilder att gå genom. Av dessa skulle jag välja ut ca 30 stycken, som skulle finnas med i boken. Det var minsann ett tidskrävande arbetsskede.

Till slut nämner Alexandra att ett viktigt skede under arbetsprocessen var i början då hon bläddrade i en annan bok.
– I den hade man använt sig av ett ganska annorlunda sätt att presentera bilderna, och jag föll direkt för den looken. Jag valde att inspireras mycket av det, och nu efter att ha sett slutresultatet kan jag säga att jag är nöjd med mitt beslut. Just det valet var ett ganska avgörande moment med tanke på slutresultatet.

Sebastian Hornborg
Kommunikationskoordinator
Expedition Arcada 2015