• Frontpage
  • Bloggers
  • Archive
  • About
Inside

Barnets rätt till samverkan och utveckling genom lek

10.06.2021 Education, Student Life

FN:s Barnkonvention tar upp leken som en av barnets rättigheter. I kursen Aktivitet och delaktighet för barn och unga har vi fått bekanta oss med leken som både metod, belöning och mål i ergoterapin. Trots att barnets rätt till lek fastslås i Barnkonventionen, löper bland annat barn med funktionsnedsättningar risk för att drabbas av aktivitetsorättvisa i form av lekdeprivation. Här kan vi ergoterapistuderande spela en stor roll som möjliggörare för “play as an aim, play as a right, and play for participation” (Lynch & Moore 2016). Lek kan även förknippas med begreppen co-occupation och occupational potential.

Då man pratar om co-occupation, eller gemensam aktivitet, lyfter man fram att då barnet utför vardagsaktiviteter tillsammans med någon annan, utvecklas en aktivitetsrepertoar som utvecklar självständigheten hos barnet. Personerna delar då samma kontext och har samma avsikter med aktiviteten. Det kan handla om att lägga pussel, spela fotboll, laga mat eller läsa en saga. Barnet utför själv allt flera delar av aktiviteten och klarar småningom av att göra den helt på egen hand. Då barnet kan delta i aktiviteter påverkas identiteten och genom upprepning och positiva upplevelser stärks känslan av kompetens. Då man deltar i aktiviteten med barnet läggs grunden för hens sociala färdigheter. I ergoterapin vill man stöda barnets självständiga aktivitetsutförande i den grad det är möjligt.

Barn som inte kan engagera sig i aktiviteter som är typiska för barndomen, kan få svårigheter med att forma sin egen identitet, sin självbild. I värsta fall kan detta leda till marginalisering och social isolering.  Brist på “görande” leder till brist på vanor, vilket kan utmynna i försämrad kompetens i aktivitetsutförandet eller till och med i en förlorad identitetskänsla. Leken är en typisk barndomsaktivitet, vilken ger barnet en mening och ett syfte i nuet, samt ger hen möjlighet till att utvecklas vidare. Leken och fantasin för barnet bortom de restriktioner som finns i verkligheten. Genom lek som ergoterapeutisk insats kan barnet möjliggöras utveckling och att därmed uppnå sin aktivitetspotential, occupational potential. 

Skribenter: Lina, Kristel, Maria, Christina


Källor:
– Eliasson A-C., Lidström H., Peny-Dahlstrand M., 2016, Arbetsterapi för barn och ungdom, Studentlitteratur AB, Lund.
– Lynch, H., Moore, A., 2016, Play as an occupation in occupational therapy, British Journal of Occupational Therapy, 79(9), s. 519–520 Tillgänglig: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0308022616664540 Hämtad: 7.5.2021.
– Mandich, A., Rodger, S., 2008, Doing, Being and Becoming: Their Importance for Children I: Rodger, S., Ziviani, J. (red.) Occupational Therapy with Children: Understanding Children´s Occupations and Enabling Participation, uppl. 3, Blackwell Publishing Ltd, s. 115–135.
– O’Brien, J., Kuhaneck, H., 2020, Occupational Therapy for Children and Adolescents, uppl. 8, Elsevier, Kanada.
Bild: Pixabay


Ergoterapi och lek

 

Vi har valt att skriva ett blogginlägg från kursen Aktivitet och delaktighet för barn och unga, där vi fått chansen att mera ingående fundera om barn och lek. Vi har valt att skriva om lek som intervention för barn eftersom det var ett av ämnena man lämnade och tänka på eftersom det var nytt för oss och väldigt intressant.

Leken är den viktigaste formen att utveckla sitt medvetande om världen. Där det finns barn, finns det lek. Leken har funnits i alla tider och uppkommer överallt. Barn leker för att styra energi, få energi och lära sig nya färdigheter. Via leken övar barn både fysiska och psykiska förmågor. Utav detta lär sig barnen utnyttja sin fantasi, kreativitet och glädje. Lek omfattar mera än att bara ”leka” såsom grovmotorik, kroppsuppfattning och flexibilitet med mera. Olika kännetecken för lek kan vara; motivation, positivitet, spontanitet och egen aktivitet.

Lekens utveckling
0-3månaders barn leker via inte funktionell lek, 0-2 år ensamlek, 2 åringar bredviklek, 2+ åringar parallell lek, 3-4 åringar samlek och till sist 4+ åringar grupplek.
Leksaker
Barn inom 0-6 månader leker oftast med bitsaker, mjuka gosedjur och olika sorters skallror. 6 månader till 1 åringar leker helst med byggklossar, pekböcker och klossar av olika färger. 1-2 åringar leker hels med dockor, leksaker som låter och vagnar eller bilar. 2-3 åringar gungor, kritor och böcker. 3-4 åringar enkla spel, lego och målarfärg. 4-7 åringar håller sig mycket till uteleksaker som spade, kratta etc., klä ut sig och musik instrument.

Lek i terapin
I ergoterapin används lek både vid bedömning och för att stödja utveckling av färdigheter. Man vill se hur barnet hanterar leksaker och vilka färdigheter hen har för lek. Det är viktigt att tänka på val av lek aktivitet för barnen. Man måste ta i beaktande barnets ålder och intresset som barnet har. Ifall det är så att barnet är intresserad av bilar hjälper det ifall leken innefattar bilar. Det är även viktigt att ta i hänsyn den sociala aspekten. Barnets skall kunna leka tillsammans med andra barn för att utveckla sociala färdigheter men även, ifall hen vill, få leka ensam.

Kursen, Aktivitet och Delaktighet för barn och unga, har varit väldigt intressant och lärt oss mycket nytt. Denna kurs har gett oss praktiska exempel och med hjälp av dem fått en bättre bild över hur ergoterapi för barn ser ut i arbetslivet och gett oss ökad kompetens inom detta tema.

Skriven av: Emma, Alexandra, Ellen och Alexander



Ergoterapi

Här bloggar studenter inom ergoterapi om vad ergoterapeuter gör samt om kurser i utbildningen. Många gånger får vi frågan vad ergoterapi egentligen är. Ifall det är oklart för dig, ta en titt här!

Contact details

More by the same author

  • 02.02.2023 Ergoterapi-interventioner för ledgångsreumatism och De Quervains syndrom
  • 02.02.2023 CRPS – Vad är det och hur kan ergoterapeuter jobba med smärtpatienter?
  • 31.05.2022 Ergoterapi ur ett föräldraperspektiv, föräldraskap ur ett ergoterapiperspektiv
  • 31.05.2022 Neuropsykiatriska utmaningar hos barn och unga
  • 31.05.2022 Har ni bara lekt idag?
More posts by Ergoterapi

AuthorErgoterapi

TagsAktivitet och delaktighet, barn och unga, ergoterapi

Meet our bloggers

International Student Ambassadors

  • 24.01.2023
    Arcada – A Sustainable Study Choice in Helsinki, Finland
  • 04.01.2023
    Nursing studies at Arcada: safe and culture-friendly with high-quality teaching
  • 03.01.2023
    Not All Who Wander Are Lost

Business / Business / Liiketalous

  • 29.12.2022
    A cryptocurrency stakeholder group that can bring about change to current cryptocurrency regulation
  • 19.12.2022
    Hur utreda uppfattningar bakom förändrande köpvanor – snabbt och effektivt?
  • 28.11.2022
    Praktik som inkörsport till affärslivet och det finländska samhället

Arcada 25

  • 05.12.2022
    Lösningarna finns i samarbetet mellan människan och AI
  • 07.11.2022
    Om att stå stadigt när det blåser som mest
  • 03.10.2022
    Dags att ta tempen på jubileumsinsamlingen

Arcada Research News

  • 15.06.2022
    News from Arcada’s Laboratory for Trustworthy AI
  • 21.10.2021
    Märi-projektet framskrider och når delmål
  • 01.06.2021
    Lohkoketjuekosysteeminen tarkastelua hallinnan ja adoption näkökulmasta

The NURED Project

  • 28.02.2020
    Ending the NURED Project: final products, and final thoughts.
  • 30.09.2019
    The NURED Final Seminar – WELCOME!
  • 13.06.2019
    The NURED Roadtrip – Discussions about developing nursing curriculas across the Baltic Region

Kultur och media / Culture and Media / Kulttuuri ja media

  • 09.01.2023
    Corona, never forget
  • 21.12.2022
    Exploring value co-creation and brand loyalty in online communities in China.
  • 08.12.2022
    Humanisation of Media on Social Media

Cookies Availability statement

© 2023 Yrkeshögskolan Arcada