Education, Student Life

Grattis till din examen bästa Arcadian!

June 6, 2013

+3

Också denna sommar får uppskattningsvis mellan 150 och 200 studenter betyg från Arcada.  Det är med stor glädje blandat med små doser av vemod och nyfikenhet jag önskar er lycka till! Det ligger ett hårt arbete bakom slutskedet av studierna från både studenternas och personalens sida.  Examensarbetet är vanligen den sista stora kraftansträngningen. Ofta är tidtabellen ansträngd och studenter, handledare och granskare får ta kvällens sena timmar till hjälp de sista bråda veckorna. Ibland fattas en eller annan mindre prestation som gör att lärarens och studievägledares stöd och flexibilitet behövs. Mognadsprov skall skrivas, bedömas och språkcheckas. Programledarna ansvarar för att se till att alla examinationskriterier uppfylls så att betygsansökan kan godkännas. Studieservice tar hand om de administrativa rutinerna och ser till att officiella betyg skrivs ut. Teknik och kommunikation skall löpa friktionsfritt. Dimissionsarrangemangen involverar många i personalen. Det är mycket att ombesörja samtidigt som urvalsproven rullar på och förberedelserna för inkommande läsår pågår för högtryck. Alla som jobbar på Arcada är på sätt eller annat involverade i denna process, som jag sedan länge känner väl som lärare och prefekt. Efter de intensiva vår- och försommarveckorna på jobbet behövs verkligen sommarledigheten.

Den här våren är för mej speciell. Jag har haft förmånen att som mamma leva med i slutskedet av studierna för min son och hans flickvän, som både får betyg från Arcada under sommaren från två olika branscher. Det har gett mej en helt ny förståelse för den spännande och krävande tiden innan studenten har sitt betyg i handen. Jag har sett två unga jobba målmedvetet veckoslut efter veckoslut och många långa kvällar vid sidan av heltidsarbete och praktik utan att titta på klockan. Jag har sett dem tillämpa kunskap, verktyg och mångsidig kompetens för att nå målet. Jag har i kulisserna följt med den sakkunniga och flexibla handledning och stöd av olika slag som medarbetarna vid Arcada stått för. De har också båda efter rekryteringsprocesser i konkurrens med många andra fått nya jobb som motsvarar den utbildning de fått. Grattis Maria och Max! Jag är stolt över mina ungdomar och min högskola. Min övertygelse om att det är människornas engagemang och kompetens som gör högskolan har förstärkts. Också jag kommer att göra mitt bästa för att bidra till att göra Arcada till en ännu bättre högskola.

En examen är en grund för den kommande yrkeskarriären och ger mångsidiga möjligheter för utveckling och fortbildning. Ett meningsfullt arbete där man trivs med sina medarbetare och chefer är viktigt för att man skall kunna försörja sig – dessutom främjar det hälsan och livskvaliteten.  Det är också viktigt att hitta ett jobb där man har möjlighet att lära nytt och utvecklas. För de som så småningom vill studera vidare erbjuder Arcada idag en möjlighet att avlägga en högre (yrkes)högskolexamen vid ett av våra sex masterprogram. Därmed öppnas nya dörrar för en karriär som ledare, lärare, företagare eller inom olika typer av specialist- eller utvecklingsuppdrag.

Jag önskar alla som i sommar får betyg från Arcada lycka till i livet och i karriären.  En examen är ett kapital ni för alltid bär med er i bagaget. Grattis! Bästa medarbetare. Njut av sommaren och ledigheten!  Jag önskar er många rofyllda och soliga dagar.