Yrkeshögskolebibliotekens nationella användarundersökning 2020 – case Arcada

Yrkeshögskolebibliotekens nationella användarundersökning genomfördes 9.3-15.4.2020. Via undersökningen gav 53 personer feedback på Arcadas biblioteks tjänster, både studenter och personal. Enkäten genomfördes senast 2017, och för Arcada var svarsprocenten lägre denna gång, något vi gissar att kan ha att göra med undantagstillståndet som trädde i kraft samtidigt. En överblick över det nationella resultatet finns i senaste numret av tidskriften Kreodi (External link). Bland alla som svarade på enkäten för Arcadas del har vi lottat ut en matkasse. Vi vill rikta ett stort tack till alla som tog sig tid att besvara enkäten, vi tar del av er värdefulla respons och utvecklar kontinuerligt vår service.
Genomsnittsvitsordet (0-10) för Arcadas bibliotek är enligt de inkomna svaren: 7,71 och på frågan “Hur sannolikt rekommenderar du bibliotekets tjänster åt en kollega” är resultatet: 7,91.
I de öppna kommentarerna fick bibliotekspersonalen mycket positiv feedback. Det här tackar vi för!
Bibliotekspersonalen vid Arcada har varit väldigt hjälpsamma under min studietid, men speciellt nu när jag skriver mitt slutarbete.
Man får bra hjälp av de som jobbar där.
På bibban finns nästan allt man behöver och finns det inte hjälper personalen en att hitta det i andra bibliotek.
Personalen är otroligt bra!
Många upplevde biblioteket som viktigt för studierna och studieframgången:
Biblioteket hjälper mig att plugga, jag koncentrerar mig bättre där och jag får oftast tag på bra material där.
Man hittar vetenskapliga artiklar till skolarbeten som behövs vilket är bra, det kunde dock vara lättare att hitta artiklarna eller var man söker dem.
Lätt att printa, o de e bra att kunna printa även fast bibban stängt (vet inte om de e bibbans tjänst eller skolans).
Det finns mycket böcker, e-böcker, artiklar osv. både på arcada finna och i bibban. Man behöver inte på samma sätt fundera ifall källorna man hittar där är pålitliga eller inte. Dessutom hittar man ganska lätt material man söker. Dock finns det otroligt få exemplar av tent böcker så där måst man låna/reservera i tid eller söka boken från ett annat bibliotek.
Biblioteket köper in 1 kursbok/ 5 studenter och har från och med våren även infört “korttidslån”. Av alla kursböcker finns 1 exemplar som korttidslån som har ett dygns lånetid. Korttidslånen kan lånas vilken tid som helst under dagen. Vi köper också kontinuerligt in extra referensexemplar av kursböcker för att alltid ha ett exemplar av en kursbok tillgängligt i biblioteket. I och med vår nya e-boksplattform Perlego (External link) finns nu också betydligt fler kursböcker parallellt tillgängliga som e-böcker.
Bland kommentarerna framkom också tankar om bibliotekets utrymmen:
Bra med mycket olika platser och miljöer att arbeta i. Där finns mjuka stolar med “natur” utsikt, ordentliga stolar vid ordentliga bord, “mötesrum”, och en tyst läsesal.
Utrymmena är inte speciellt trevliga och det finns ganska lite arbetsyta, förutom lässalen som är väldigt trevlig.
Den ligger ganska långt bort från allt.
Vi hoppas kunna få till stånd en del förändringar i biblioteksutrymmena under kommande läsår. För detta (och även andra utvecklingsprojekt) behöver vi kontinuerligt personer som kan ge feedback på servicen och vara med och utveckla biblioteket. Om du är intresserad att vara med och påverka kan du anmäla dig via denna länk (External link) så tar vi kontakt och berättar mera.
Tack för att du hjälper oss göra vårt bibliotek och bibliotekstjänsterna ännu bättre!