Education, Student Life

Skrivkramp? Papyrofobi? Skräck för tomt papper?

January 15, 2018

Har du inlämningsuppgifter att skriva? Behöver du hjälp med att komma igång?

Här kommer några tips på e-böcker som du som studerande vid Arcada har tillgång till.

 

Första hjälpen i svenska
av Gösta Åberg


Du behöver ett lånekort till Arcadas bibliotek och en personlig PIN-kod för att kunna läsa e-boken

Visst vore det trevligt om det fanns en kortfattad, enkel och lättbegriplig bok om hur man handskas med svenska språket? En som vänder sig till vanliga människor som inte bryr sig så mycket om det språkliga finliret? Nu finns den, och den heter Första hjälpen i svenska, för att det är just det den är. Den innehåller lite råd om hur man kommer igång att skriva, en gnutta grammatik, de skrivregler du inte kan vara utan samt många dråpliga exempel på språkfel du definitivt kan vara utan. Och så lite underhållning, bland annat aforismer, roliga citat, ordspråk och sportgrodor.
Gösta Åbergs Handbok i svenska, som kom ut 2001, var en föredömligt enkel bok om svenska språket – skriven av en erfaren förlagsman och manusgranskare som sett det mesta och precis vet var fällorna finns. Nu har han gått ett steg längre i förenkling. Första hjälpen i svenska är en praktisk hjälpreda att ha bredvid sig när man skriver – tänkt för den som behöver konkreta omedelbara råd. Behändigare format, mindre omfångsrik till innehållet, färre grammatiska termer att skrämmas av, lite yngre, lite roligare …

Uppsatser och rapporter: med eller utan uppdragsgivare
av Ulf Paulsson

Du behöver ett lånekort till Arcadas bibliotek och en personlig PIN-kod för att kunna läsa e-boken

Allt fler uppsatser och rapporter på universitet och högskolor skrivs med en uppdragsgivare i bakgrunden. Detta kan vara både fruktbart och stimulerande, men det kan också innebära svårigheter när universitetets och uppdragsgivarens krav ställs mot varandra.

Boken ger läsaren en introduktion till hur akademiska texter skrivs. Här fokuseras särskilt på de möjligheter och problem som följer av att det finns en extern uppdragsgivare med i bilden. I boken diskuteras också seminariebehandling av uppsatser samt handledarens och opponentens olika roller.

Boken vänder sig till alla som ska författa vetenskapliga dokument, och den är tänkt att användas på universitet, högskolor och annan eftergymnasial utbildning. Den är också lämplig läsning för kontaktpersoner på de företag eller organisationer som överväger att agera uppdragsgivare.

Ny svengelsk ordbok
av Bo Seltén

Du behöver ett lånekort till Arcadas bibliotek och en personlig PIN-kod för att kunna läsa e-boken

Svengelska är inte detsamma som engelska. När vi lånar engelska ord ändras ofta uttal och stavning och ibland också betydelse. Inlåningen är inte utan problem. Heter det en go eller ett go? Vad blir container i plural? Heter det blinker eller blinkers i singular? Kan man använda bookmaker i bestämd form av plural? Många nya företeelser som cocooning, paintball och rave har satt sina spår i svenskan. Ny svengelsk ordbok, som innehåller ca 25 procent mer material än föregångaren Svengelsk ordbok, syftar till att dokumentera inlåningen av engelska ord och uttryck, förklara deras innebörd och illustrera deras användning. De nya orden ger en intressant inblick i moderna tendenser t ex i fråga om livsstil och fritidssysselsättningar. Den kan vara till hjälp för alla som vill undvika svengelska ord och uttryck och letar efter svenska motsvarigheter, men vi måste också acceptera många lån som både är nyttiga och berikande för vårt språk.

Skriv bättre texter : En ny metod i fem steg
av Lena Holst

Du behöver ett lånekort till Arcadas bibliotek och en personlig PIN-kod för att kunna läsa e-boken

Lär dig skriva bättre, snabbare och med mindre ansträngning!

Vilken skribenttyp är du? ? Testa dig!
Analysera din skrivprocess
Vad behöver du utveckla?
Här är verktygen!
Redigering och textrespons

Vilken typ av skribent är du? Tillhör du de effektiva? Eller skriver du känslomässigt? Testa dig och få skräddarsydda instruktioner för att bredda just din skrivrepertoar.
Det här är boken är för dig som skriver i jobbet eller i andra sammanhang, och som känner på dig att du kunde skriva bättre och snabbare, med mindre ansträngning.
Hur kommer det sig att dina texter blir som de blir? Varför kan skrivandet ibland kännas som en rutinsyssla? Om du tampas och lider när du skriver, vad kan det bero på? Och om du är en flyhänt skribent men får klent gehör för det du skrivit, vad kan du göra då?

Vilken text du än ska skriva, från utredningen på 200 sidor till det korta meddelandet som ryms på en sida, så är nycklarna desamma. Att bli medveten om hur du gör när du skriver och anpassa arbetssättet efter din läggning är grundläggande. Att sedan skaffa dig mer kunskap om läsandets villkor är nästa steg. Vad gör en text läst och förstådd? Lättläst? Underhållande?
Investera ett par timmars eftertanke, ändra lite på ditt arbetssätt och du kommer att kunna skriva bättre texter. Låter det för bra för att vara sant? Det är faktiskt inte svårare än så. Den här boken leder dig steg för steg till ett nytt skrivande.

Trevlig läsning!