#Feedbackmatters – Twittrar vi för döva öron?

Vi tog oss utanför biblioteket för att ta reda på vad studenterna tycker om vår kommunikation.
Några dagar på språng i studentkorridorerna gav oss ledtrådar, men också en chans att synliggöra våra informationskanaler.
Vad vi ville veta
Eftersom vi upplevt att det är svårt att nå ut till studenterna med biblioteksinfo beslöt vi göra en minienkät. Målet var att få en snabb idé om vad studenterna tycker. Som verktyg använde vi gratisversionen av enkätprogrammet SurveyMonkey på iPad.
Vi nöjde oss med tre korta frågor för att få många svar:
1) Hur ofta besöker du biblioteket?
2) Vilka av bibliotekets kanaler vet du om att vi använder?
3) Vilka kanaler tycker du att vi borde använda? Här får du ge förslag på kanaler vi ännu inte använder.
För att nå också sådana studenter som inte är stamkunder i biblioteket gick vi runt i Arcadahusets andra våning. På chattorget och utanför Amica, och här och var på Stora torget satt grupper av studenter och umgicks. Dessa antastade vi, och de allra flesta deltog gärna i enkäten.
Vad vi fick reda på
Vi fick totalt 130 svar. Största delen av de studenter som nåddes är flitiga biblioteksbesökare. Ca 2/3 besöker biblioteket minst en gång i månaden.
Den absolut kändaste och populäraste kanalen var studenternas intranät, Start.arcada.fi. Informationen via Start når också dem som inte vistas på campus. Nackdelen med att använda start är att det är en kanal för viktig information som används av alla på Arcada; den vill man inte spamma med lättsamma och “kul grejer”. Sådan info behöver andra kanaler. Bloggen kan vara en sådan, liksom Twitter.
Vi lärde oss att även posters på olika platser i biblioteket, och våra stora skärmar fyller sin funktion och når dem som är på plats.
Intressant var att studenterna inte kände till att vi twittrar. Det kan bero på att vårt Twitterflöde integrerats i flera av våra e-tjänster såsom Arcada Finna, Libguiderna och på bibliotekets publika sidor. Få studenter följer oss på Twitter.
Tyvärr var det inte många som kom med egna förslag på informationskanaler. De kanaler som nämndes flest gånger var Instagram och Facebook.
Vad vi kan göra
Vi kan testa Facebook eller Instagram som ny kommunikationskanal. Här har du fortfarande en chans att påverka!
I det här skedet är vi inte beredda att skippa någon kanal då flera kanaler kombinerat når fler än någon enskild kanal, och de dessutom har lite olika syften.
Avslutningsvis kan sägas att Surveymonkey är enkel att använda, och att det var lätt och snabbt att få svar.
Tack till alla som deltog!