Events, Student Life

Barnmorskeutbildningen på Färdförlossningsdagen!

October 10, 2014

+1

Arcadas studenter och barnmorskelärare deltog i dag i evenemanget färdförlossningsdagen vid  riksdagshusets trappa. Färdförlossningsdagen ordnades  idag för första gången och förblir hoppeligen en engångshändelse. Bakgrunden till färdförlossningsdagen är den nya jourförordningen där förlossningssjukhus med färre än 1000 förlossningar hotas av stängning. Då förlossningssjukhusen minskar i antal kommer färdförlossningarna att öka eftersom vägen till sjukhuset blir på många håll lång. Barnmorskorna runt om i landet har uppmärksammat denna problematik genom att sätt upp pop-up-förlossningsenheter längs landsvägar, på busshållplatser och vid bensinstationer.

Vid riksdagshuset samlades barnmorskor från olika håll, där fanns bl. a barnmorskor från nedläggningshotade Borgå, barnmorskeförbundets representanter och barnmorskestuderande från båda yrkeshögskolorna med barnmorskeutbildning i Helsingfors.  Av Barnmorskorna från Borgå har många fått sin utbildning på Arcada. Arcadas barnmorskestuderande och lärare hade klätt sig i Arcada-mössor i ljus blått eller rosa för att representera förlossningens slutprodukt i form av pojk- och flick-babyn.

Man brukar säga att det är en Lottovinst att få födas i Finland men med den nya förordningen kanske det inte är så mer om den lille hamnar se dagens ljus i baksätet på en taxi eller på en bensinstationsparkeringsplats för att vägen till förlossningssjukhuset är så lång. Det finns vetenskapliga bevis på att en oplanerad förlossning utanför sjukhuset har en 6 ggr större dödsrisk för det nyfödda barnet.  Det glada gänget studenter i form av ”pojk- och flick-babyn” förvånades över att riksdagsledamöterna som höll framförande på denna tillställning inte kom med något svar om en förändring finns i sikte eller ifall det blir färre kommande arbetsplatser för dessa entusiastiska kommande barnmorskor. Barnmorske studenterna får trots den nya jourförordning och dessa hotelser födas till kvalitativa barnmorskor i Arcadas simuleringscenters förlossningssal vilket känns tryggt för både barnmorskan (läraren) såväl som för studenterna.

Hela ”babyskaran” (Arcada studenter och lärare i glada mössor) tyckte att det var roligt att få se så många entusiastiska barnmorskor som kämpar för en trygg och kvalitativ vård som vi fick träffa idag vid riksdagshuset.

/Pernilla