Education, Student Life

Rädda studiestödet!

March 8, 2016

+10

Hej fellow studeranden!

Många av er har hoppeligen hört om Roope Uusitalos rapport gällande nerskärningar i vårt studiestöd. Jag skriver detta inlägg för dej som kanske inte riktigt hänger med om vad detta betyder i din och dina kompisars vardag. Den här texten tar inte ställning till allt som rapporten handlar om, men hoppas jag kan göra saker lite klarare om det som är mest relevant.

Just nu får du studiepenning 336,76€ i månaden + bostadstillägg ca 202€. Lån kan du lyfta 400€ i månaden och du kan lyfta studiestöd i 50 månader. Enligt Uusitalos rapport skulle studiepenningen sjunka till 250,28€/månad vilket betyder att du får 85,90€ mindre pengar i handen per månad. Här vill jag nu påpeka att dessa siffror är räknade före skatten är avdragen. 50 månader skulle reduceras till 45 stödmånader. 5 studiepoäng/ månad skulle lyftas till 6 sp/månad. Istället för 400€ studielån skulle du kunna lyfta 650€.

Och så har rapporten en hel del andra ändringar som kan läsas här.

Uusitalos rapport är ju verkligen inget att hänga i julgranen för oss studerande. Det är enbart en nerskärning och har absolut ingen positiv inverkan inför framtiden. Dessa nerskärningar kommer verkligen inte att uppmuntra att studera. Tvärtom, det kommer högst antagligen leda till mindre som söker sig till att studera och mera arbetslöshet. Då hela studiepenningen + bostadsstödet går helt och hållet till hyran, är det inte mycket som blir kvar för att leva. 85,90€ mindre har inget annat än en negativ inverkan. Många av oss går nu redan på minus varenda månad. Att vara tvingad till att ta studielån leder till att du måste ”börja” ditt liv med ett stort lån att betala bort. Detta kommer att uppmuntra studeranden att jobba vid sidan om studierna för att undvika lån, och att jobba vid sidan av studierna är jobbigt, tungt och stöder inte att studera i bra takt för att bli färdig inom utsatta tiden. Att dra ner studiestöd och satsa på lån kommer enbart att leda till ojämnlikhet i samhället då studeranden från fattigare förhållanden kommer ha större tröskel för att ta lån och inte ha möjlighet att få hjälp av föräldrarna. Pappa betalar inte för alla.

Låt oss koncentrera oss på vår utbildning, välmående och personlig utveckling utan stress över aktuella pengasituationen eller framtidslån. Låt oss studera det vi är intresserade av och det vi drömmer om istället för det som ger oss mest pengar att betala tillbaka lån. Stöd oss som är Finlands och också världens framtid istället för att försvåra den. Låt oss behålla det stöd vi har rätt till. Ta inte från dem som är vår allas framtid.

Vi träffas på Cor-huset kl. 12 imorgon, 9 mars och så går vi tillsammans för att demonstrera mot förslaget med tusen andra studeranden. Sätt på din halare och ta med dina vänner, så gör vi oss hörda tillsammans!

// Mia
Intressebevakning, socialpolitik, stadspolitik