Education, Projects
  • Foto: Max Edin

Se dokumentärfilmerna om Expedition Arcada här!

February 5, 2016

+1

Det har gått nästan nio månader sedan Expedition Arcada nådde toppen av la Via Ferrata d’Arsine i de franska Alperna, och det finns något som nog alla deltagare i äventyret gärna skriver under på – att tiden knappt har räckt till för att kunna smälta alla intryck, sortera alla upplevelser och summera alla nya erfarenheter.  Här och nu är vi stolta att kunna publicera två dokumentärfilmer – båda gjorda av Arcadastudenter – som tar oss tillbaka till mitten av maj 2015 då äventyret nådde sin höjdpunkt.

Då begav sig 45 studenter från högskolan tillsammans med äventyraren och expeditionsledaren Patrick ”Pata” Degerman och den svenske rullstolsburna atleten Aron Anderson till franska La Grave för att bestiga en 300 meter spikrak bergsvägg. Målet var att en gång för alla bevisa att ingenting är omöjligt.

Den först dokumentären om Expeditionen regisserades av Ann-Christin Bengelsdorff, som studerar fjärde året på utbildningen inom mediekultur.
– Tanken med dokumentären är att visa expeditionen ur studenternas perspektiv, säger Ann-Christin. Det har varit enormt lärorikt att kasta sig ut i ett projekt där man visserligen är så väl förberedd som man bara kan vara, men ändå aldrig kan förutse alla de situationer och utmaningar som kommer att dyka upp längs resans gång. Det hände så otroligt mycket under expeditionen, kanske allra mest inom oss själva. Man lärde sig att lösa de situationer som uppstod där och då.

Ann-Christin är – med all rätt – nöjd med resultatet. Men det finns ändå något som harmar henne.
– Det fanns så många berättelser att berätta, men tempot var allt för högt för att kunna fånga dem alla. Nu ligger tonvikten till stor del vid filmteamets upplevelser, men vi får inte glömma bort alla de andra teamen som gjorde expeditionen möjlig. Studenterna skötte allt från logistik, matlagning, kommunikation och marknadsföring till bokförfattande, online media, att producera radioinslag, sjukvård, säkerhet och mycket mer. I en perfekt värld hade dokumentären varit tjugo timmar lång.

Frida Ulfsson, andra årets student på utbildningen i mediekultur, regisserade den andra dokumentären, där fokus fästes vid Aron Andersons livsresa och deltagande i expeditionen.
– Dokumentärer i form av personporträtt är otroligt intressanta att jobba med, berättar hon. De ger dig chansen att verkligen komma en person in på livet och gå på djupet med just deras berättelser. Att jobba med Aron var underbart – snacka om att det är en både intressant och inspirerande människa. Att han, rullstolsburen sedan nio års ålder, i dag har titeln äventyrare och aldrig slutar leta nya mål och utmaningar är imponerande. Där finns många viktiga läropenningar för oss alla, och det är något jag hoppas att dokumentären lyckas förmedla.

 

Dokumentären om Expedition Arcada

 

Expedition Arcada – Aron Anderson