Alumni, Cooperation

En hösthälsning till våra alumner!

November 7, 2017

Vintern närmar sig och läsåret på Arcada är i full gång. Vi har arrangerat några alumnkvällar under hösten hittills och du kan lita på att fler är på kommande! Nästa anhalt under alumnhösten är t.ex. att alla ingenjörsalumner är varmt välkomna till Arcada på frukostmingel med E-work den 16.11!

Och på tal om ingenjörer – för två veckor sedan arrangerades en alumnkväll för ingenjörer tillsammans med Diff-ingenjörerna i Finland. Det blev en inspirerande kväll med god stämning där alumner och studenter knöt nya kontakter och träffade gamla studiekompisar.

Under träffen fick vi också höra Björn Stenholm tala om ”Håller vi på att bli levande begravda?”, vilket var mycket tankeväckande. Stenholm talade bl.a. om hur vi samarbetar med varandra och det ”emotionella bankkonto” vi alla har. I alla relationer vi har (både på jobbet och privat) berörs vi av hur vi reagerar och agerar. Är vi reaktiva eller proaktiva på jobbet, frågade han sig. Om vi handlar reaktivt, använder vi ord som ”Det går nog inte…”, eller  ”Varför ska de alltid…”, i stället för att tänka proaktivt och säga ”Hur löser vi det här på bästa sätt?”, eller ”Vad mer behöver vi veta än det som sagts här?” Då vi handlar reaktivt på jobbet blir vi lätt upprörda och arga, och kanske säger något som vi ångrar senare. Vi tar inte vårt ansvar för vårt jobb, utan skyller ifrån oss. I stället kan du hålla dig lugn, ta ansvar för ditt eget jobb och komma med idéer och se till att slutföra dina uppgifter. När du fokuserar på sådana saker du kan påverka ökar du dina insikter, du lär dig nya saker och får nya erfarenheter samt bygger upp ett förtroende bland dina kollegor. Oftast leder det här beteende till mer inflytande och ökar dina möjligheter att påverka. Ju mer proaktiv du är i din tex. din arbetsmiljö desto lättare har du på jobbet. Fokusera, ta beslut och lägg din energi på rätt saker, är Stenholms råd.

Vi har alla ett emotionellt bankkonto med förtroendekapital. Visst vill du ge din omgivning en bild av att du är en förtrolig person att jobba med? Det handlar bl.a. om hurdan kollega eller samarbetspart du är. Om du är illojal, talar illa om kolleger, skyller på andra eller beter dig orespektabelt minskar ditt förtroendekapital och du mår antagligen sämre på jobbet. Men om du istället visar förståelse, är vänlig och håller löften – säger tack, ber om ursäkt och ler – bygger du kontinuerligt på ditt förtroendekapital och får bra relationer. Vi bidrar alla till god stämning på jobbet och kan själva påverka hur effektivt vi jobbar tillsammans. Vi kan alltid bli bättre på att kommunicera, förhandla och samarbeta med andra!

Det var en inspirerande kväll med bra diskussioner. Vi ser fram emot nästa alumnträff för ingengörer om cirka ett år!

Den här hösten firar vi också 20 år sedan Medianomutbildningen startade med en 20-årsfest för medianomer och samarbetspartners. Vi välkomnar alla medianomer att fira med oss.  Vi ses där!

Ha en bra fortsättning på hösten!

/Mia
Alumnkoordinator