Education, Entrepreneurship

Demola erbjuder skaparglädje och professionellt nätverk

June 13, 2017

Det är en fredag eftermiddag i maj, troligtvis den varmaste på länge. Trots det samlas ett gäng glada och förväntansfulla studenter från högskolor i Helsingfors tillsammans med uppdragsgivare i Team Finland-huset i Gräsviken. Det är dags att presentera slutresultatet för de uppdrag som studenterna jobbat med under de senaste tre månaderna i samarbete med uppdragsgivarna under ledning av Demola-facilitatorer.

Jag är själv också förväntansfull. Jag har haft den unika chansen att vara med och initiera Arcadas samarbete med innovationsekosystemet Demola tillsammans med Arcadas företagscoach och därmed haft chansen att följa med samarbetet från början.

Och visst är det fantastiskt att se vilken styrka det finns i de tvärvetenskapliga och mångkulturella team som studenterna bildar. Teamen består av studenter från olika högskolor i Helsingfors och de kommer från olika håll i världen. Alla delar med sig av sitt kunnande, sina kompetenser och erfarenheter och vilken show det blir! Men det är inte bara den säljande presentationen som utvärderas utan också den lösning som teamen tagit fram.  Och de har inte bara delat på det kunnande och de kompetenser de själva har i bagaget utan de har också läst in sig på nya ämnen och tagit fram ny information i form av intervjuer, möten och enkäter. Under den tre månader långa innovationsprocessen har studenterna också jobbat nära med uppdragsgivarens representanter.

Den första presentationen är över och jag är såld. Det är lätt att le – det blev lyckat! Den första presentationen följs av flera intressanta presentationer – innovativa lösningar på olika typer av problem. Arcadas företagscoach deltar i tävlingsjuryn och juryn har inte ett lätt uppdrag att välja den bästa idén och den bästa presentationen. Studenternas presentationer visar att de har tagit uppdragen seriöst, gett järnet och tror på sina idéer och lösningar. Tala om professionella, engagerade och företagsamma studenter!

Jag hoppas att studenter, experter och företag och organisationer tar sig tid och deltar i Demolas innovationsverksamhet. Jag är säker på att det är en givande och lärorik, men också en krävande period på tre månader för alla parter. Jag är glad att vår högskola deltar i Demola och att vi kan erbjuda våra studenter enastående lärande projekt i samarbete med arbetslivet och studenter från andra högskolor och branscher.

Blev du intresserad av Demola och ett samarbete med ett av världens mest omfattande innovationsekosystem? På Demolas webbplats hittar du mer info. Du kan också läsa mer om Arcadas deltagande här på arcada.fi.

/Gunilla