Alumni, Cooperation

Att utvecklas genom studier är dagens melodi

May 10, 2017

I väntan på sommar och värmen så är ett vårtecken att vi på Arcada börjat planera för nästa examensceremoni den 14.6.2017. Då firar vi de nyblivna alumnerna som blivit klara med sina studier under våren. De nyutexaminerade börjar en nya era i sina liv som t.ex. heltidsarbetare eller företagare. Fortsatta studier får vänta ett tag, men det blir säkert aktuellt med studier eller fortbildning igen vid ett senare tillfälle. I dagens värld krävs det att du utvecklar din kompetens och för att hänga med gäller det att bygga på med nya kunskaper och färdigheter genom livet. De kan gälla i det privata, men framförallt gäller det dina arbetslivskompetenser oberoende av bransch. Ofta uppmuntrar arbetsgivare till att du vidareutvecklar dig.

Vad händer när vi lär oss något nytt? Vi utvecklas och vår världsbild förändras. När människor samlas för studier bär de med sig sina tolkningar av världen, sina normer, värderingar och sin kunskap in i situationen. Det här kan förändras i och med studierna då vi lär oss av och om andra, om vår omvärld men också om oss själva. Det är också intressant att se hur lärarens roll förändras i dag till att bli mer av en coach.

Att lära sig något nytt och vara nyfiken på omvärlden är något vi förhoppningsvis bär med oss genom livet. Vi kan lära oss i informella sammanhang, socialt, eller mer formellt genom kurser och utbildning.

Som ni märker så tror jag på livslångt lärande; att utvecklas genom studier är dagens melodi. Och det är också hälsosamt och bra att delta i olika nätverk, där du kan lära känna olika människor och utbyta tankar och idéer – du stöter på nya tankessätt och idéer ibland där du minst anat det. Du kan vara med om den mest inspirerande och intressanta upplevelsen som du sedan bär med dig resten av livet.

Hur ser du på livslångt lärande? Något tema du önskar vi skulle behandla på Arcada? Hör då av dig till oss via e-posten communications@arcada.fi.

Hoppas du lärt dig något nytt idag – informellt eller formellt!

Ha en bra fortsättning på våren!

/Alumnkoordinator Mia