Education, Student Life
 • Team Arcada

 • Vy från flygplanet före vi landade i Reykjavik.

 • Islands karta. Vi befann oss sydost om Reykjavik.

 • Kursplatsen och samtidigt vårt kurscentra.

 • Heraskolinn där vi åt vår frukost, lunch och middag.

 • Morgonrodnad i Laugarvatn.

 • Vy från vårt kurscentra mot bergen.

 • Fontana, en av de många badinrättningarna med heta källor. Fontana fanns i Laugarvatn där vi bodde.

 • Fridheimars tomatfarm.

 • Baren på Fridheimar.

 • Säkerhetskultur

 • Kursbild

 • Härliga hus

 • Härliga hus

 • Reykjavik kyrka

 • Fint väder trots blåsten hela veckan, men den morgonen vi skulle hem blev det snöstorm. Island fick visa sitt nyckfulla väder trots allt.

Nurses’ confidence in medication safety – även kallad Intensive eating week

April 26, 2018

En strålande chans att tjäna in 5 sp under en givande och kreativ vecka, för att inte tala om att kursen i år ordnades på Laugarvatn, Island, där de även ser till att man blir väl gödd.

4.3.2018 Söndag

Vi anländer till Reykjavik, Island, där vi har några timmar på oss att se staden. Att hitta mat är i sig ingen utmaning men i och med den främmande valutan och faktumet att Island är ett relativt dyrt land tog det oss en stund att hitta det lämpliga stället som visar sig både bohemt och mysigt.  Lite senare träffar vi de andra studerande och lärarna vid universitetet varifrån vi åker med en gemensam buss till Laugarvatn, där vi ska bo hela veckan. Vi anländer i totalt mörker så har ingen aning vart vi kommit. Vi fick veta lite om veckan på kvällen och vissa regler från hostellets sida. Sedan fick vi bekanta oss med personen vi delade rummet med. Efter ett långt flyg och en hel dag i Reykjavik skulle det vara skönt att ta en varm dusch, men hostellets varmvattensbehållare var inte av samma åsikt så det blev en iskall dusch istället.

5.3.2018 Måndag

Vi drar upp gardinen på morgonen och utsikten är förtjusande. Mera av den vackra omgivningen får vi njuta av under den friska promenaden till frukosten som serveras på gymnasiet 1 km längre bort. Under den Nordisk-Baltiska intensivkursen kommer deltagarna från Sverige, Norge, Danmark, Estland, Finland, Island med en förstärkning från Schweiz. Vi börjar med att alla länder presenterar sig och sina förhandsuppgifter. Vi bekantar oss med varandra och får veta veckans grupper. Trots varningar om att inte klättra upp på det isiga och blåsiga berget samt om att inte tappa bort sig i skogen, vilket vi valde att ta som ett skämt eftersom ”skogen” bestod av ca 200 träd, gör vi som de envisa islänningarna och ignorerar varningarna. Vi bestämde att vi måste klättra upp på berget som vi hade framför oss, ”how hard can it be?”, ett äventyr måste man ju gå på. Helt till toppen kom vi inte p.g.a. isen och vinden men vi fick gå tillbaka till barndomen och komma ner glidandes på våra stjärtar. Ett äventyr minsann.

6.3.2018 Tisdag

Varje morgon blir bättre än den förra och vi börjar snabbt uppskatta den hurtiga promenaden till varje måltid och speciellt till morgonmålet då vi igen får vi njuta av denna fina soluppgången. Under dagen gör sjukskötar- och högre yrkeshögskolestuderande uppgifter på varsitt håll.

Säkerhetskultur enligt teoretikerna;

S. Dekker är en rättvisetänkare. Lär av dina fel och våga stå bakom dina fel. Jobba för en bättre säkerhetskultur.

E. Hollnagel talar om resiliensen under utmanande och föränderliga förhållanden samt benägenheten att återgå till det normala.

R. Cook har utvecklat en nio stegs-modell, hur gå vidare efter att ett fel/misstag skett

J. Reasons Swiss Cheese modell där ett fel sker på basen av att flera olika skydd och barriärer brister i samma situation

7.3.2018 Onsdag och utfärdsdag

Skálholst, var vårt första utfärdsmål. Här får man ta en titt på den första isländska bibeln, man kan också titta ut och titta in i på överraskande ställen. Vi besökte Fridheims tomatodling, där vi bjöds på en läcker tomatsoppa till viken man kunde köpa sig en Healthy Mary från baren, som innehåller gröna tomater, ingefära och honung. Även mycket annat är grönt och kul på Island då t.ex. växthusen på Island värms upp med de varma källorna och energin till belysningen m.m. också är grön. Vi blev även bekanta med humlorna som jobbar i växthusen. Att få nöjet av att se flera geysirs och möjligheten att simma omkring i en lagun uppvärmd av varma källor, bredvid en mindre geysir, var mer exotiskt än man kunde förvänta sig.

8.3.2018 Torsdag

På torsdag jobbar vi vidare med grupparbete, workshops, learning cafés och föreläsningar. Föreläsningarnas rubriker var: Interprofessional Collaboration, Best Practices in Promoting, Medication Safety och Medication safety and the future.

Något det varit tal om hela veckan och som också prognoserna lovat var norrsken. Dem fick vi beundra vår sista kväll i Laugarvatn.

9.3.2018 Fredag

Vad lärde vi oss under veckan? Hela veckan har varit väldigt givande, vi har träffat ljuvliga människor och fått nya tips för att jobba mera säkert med läkemedel. Att delta i dylika kurser eller skolningar kan vi varmt rekommendera. Finns det chans till detta ska man inte låta sig avskräckas av att allt huvudsakligen gått på engelska, eftersom 95% av deltagarna inte heller talar engelska som sitt modersmål.

Till följande tar vi upp de mest centrala sakerna vi lärt oss under veckan.

Kommunikation

Överföring av information, kommunikationen mellan kollegan, patienten eller anhöriga är extremt viktig. En liten informationslucka kan leda till allvarliga misstag. Att lära sig genast ett sätt där en effektiv kommunikation används kan förebygga misstag vid kommunikationstillfällen.  Dokumentering av patientens läkemedels- och tillståndsförändringar är också en viktig form av kommunikation. Ifall något faller bort på rapporten är informationen lätt att hitta i patientjournalen. I kommunikationen är det viktigt att använda sig av rutinerade metoder som ISBAR och Closed loop Communication. Dessa är det bra att öva sig på i bl.a. Simulations övningar. Det är även viktigt att avdelningens ledning är engagerade i dessa frågor.

Patientinformation delaktighet och ansvar

Vi har lärt oss att patienterna skall göras mera delaktiga i sin egen vår och den medicinering de använder. Patienterna ska få tillräcklig information om den medicin de ordineras och även kunna ifrågasätta olika val. Det är tyvärr inte ovanligt att givna ordinationer inte följs eller att riskfyllda läkemedels kombinationer ordineras på grund av bristande information och förståelse. Patienterna bör också oftare tillfrågas och få en möjlighet att berätta hur de upplever läkemedels verkningar och även bättre känna till möjliga biverkningar av ifrågavarande mediciner. Vi bör även handleda patienterna att söka information från pålitliga källor som t.ex Terveyskylä.

 

Hälsningar/

Anna Schildt, masterstuderande, Arcada, anna.schildt@hus.fi
Catrin Nylund, masterstuderande, Arcada, catrin.nylund@hotmail.com
Johanna Ellonen, sjukskötarstuderande, Arcada, johanna.ellonen@arcada.fi