Projects, Research

Australien inspirerar

November 23, 2016

+2

Jag har nu varit ett par veckor vid University of Queensland (UQ) i Brisbane Australien som gästande akademiker och det är bara att konstatera att atmosfären här är inspirerande. UQ är ett av Australiens äldsta och mest prestigefyllda universitet, som konstant rankas bland topp universiteten i världen. Speciellt inom företagsekonomi och turism hör UQ till den globala toppen. Det är inte undra på att jag många gånger tycker att alla omkring mig är grymt fiffiga. Det blir liksom nya infallsvinklar och idéer till många olika saker.

Campusområdet är också fint och stort. Byggnaderna är belägna i området St Lucia som är ett par kilometer från Brisbane centrum. St Lucia kantas av en flod som rinner genom Brisbane, så ett trevligt sätt att ta sig till UQ är med flodbåten CityCat. Själva Campus är som en mindre stad. Här kan man gå på museum, klippa håret, flanera i parker, ta en simtur eller slappna av på någon av terrasserna i området. Att bara kolla in de tusentals studenterna och akademikerna från alla delar av världen är en inspiration.  Enbart inom turismklustret, där jag är inbjuden, är det 40 personer som undervisar och forskar. Det belyser också hur viktig turismen är i Australien och att man satsar på den. Samtidigt är storleken ett dilemma för gränsöverskridande verksamhet. Mina kolleger här vid UQ erkänner öppet att det är svårt att samarbeta över gränserna då volymerna är så stora både inom undervisningen och inom forskningen. Men inte är det ju så lätt alla gånger på Arcada heller fastän vi storleksmässigt är en bråkdel av UQ.

Överlag är också Australien ett inspirerande land. Djurlivet med allt från koalor och kängurun till krokodiler är fascinerande. Klippor, stränder, regnskogar, hav och koraller, här finns allt. Klimatet är det ju inte heller något fel på. Folk är dessutom mycket vänliga. De behärskar väl small talk och där blir man ju lite avundsjuk som finländare. Samtidigt är de dock också ganska nyfikna på vad vi gör i Norden och de känner nog relativt bra till vår välfärd. Tyvärr, så har de inom högskolevärlden ett starkt fokus på Asien då det gäller t.ex. studentutbyte, och Norden och Finland kommer därför ganska långt ner i deras samarbetsprioriteringar.

Tillsvidare har alltså mina erfarenheter varit mest goda och många nya kontakter har skapats med UQ.  Främst har vi diskuterat hur vi inom forskningen kan samarbeta och kontribuera inom ramen för IT och Turism, t.ex. har jag presenterat vårt Arcada-projekt “Den äldre, digitala resenären”. Efter besöket vid UQ åker jag till Sydney området där jag skall delta och presenterar vår Arcada-artikel “The data driven decision RACE in eRetailing” vid en stor internationell konferens inom informationssystem. Konferensarrangören University of Wollongong och staden Wollongong (strax bredvid Sydney) blir då nya källor för akademiska guldkorn.

Hem torde jag därför komma lastad med inspiration 🙂

Cheers!
Niklas
Överlärare
Institutionen för ekonomi och affärsanalys