Alumni

Hoppa ut i den okända friheten!!

January 9, 2014

+2

Säsongen för nyårslöften har just passerat och tiden för de stora livsförändringarna kanske knackar på dörren? Kanske du funderar på att bli egenföretagare?

Efter att ha varit fast anställd i nio år så bestämde jag mig för att ta livet i egna händer och hoppa ut i den okända fängslande friheten och starta eget. Jag hade alltid sagt att jag ALDRIG skulle bli egenföretagare för jag hade ju sett hur hårt min mamma och pappa jobbade i sitt företag, men där satt jag sedan ändå mitt i allt en kväll vid köksbordet och meddelade min man som alltid har varit egenföretagare att jag tänker sluta på YLE och starta eget produktionsbolag. Tanken om ett eget företag och drivkraften att skapa något utöver den tv-produktion som jag jobbade med växte fram under min mammaledighet. En ledighet som kom så lägligt och som gav tid för tankarna och inspirationen att flöda. Man kan ju tycka att det mest korkade man kan göra ur en trygghetssynvinkel är att vara småbarnsföräldrar där båda föräldrarna är egenföretagare. Men på samma gång så är det också väldigt bra som småbarnsförälder att inte ha en stor personal och ett arbete i en organisation att ansvara för, utan istället kunna vara flexibel. Dessutom ser man ju verkligen till att fixa jobb åt sig då man har huslån och dagisavgifter att betala. Man ligger inte på latsidan precis…. Och dom där månaderna då man bara inte fattar hur alla betalningar skall gå ihop är inte roliga. Jag har aldrig haft så litet pengar att röra mig med som nu, men det är sååå värt det. (Inser ju på samma gång hur mycket pengar jag lade på krogen och kläder då jag hade fast anställning och endast mig själv att sköta om, men det var såååå värt det också).

Men varför undrar man ju? Varför känner jag att jag bara måste få vara min egen? Det stavas F-R-I-H-E-T, frihet. Friheten att få välja själv vem och vad jag arbetar med. Friheten att själv välja vilka sidor i mig själv jag vill utveckla och satsa på och friheten att få vara flexibel. Sedan är ju mitt egenföretagande också en enorm drivkraft i att utvecklas som person i en väldigt snabb takt där jag själv kan välja väg och inte hindras av en stor organisation. Och att få utveckla ett familjeföretag tillsammans med min man och kombinera det med egna kulturprojekt är nog väldigt roligt och givande. Vi skapar ju en framtid och ett arv till vår son. Och jag kommer ju från ett familjeföretag, så man tar ju inspiration från sin bakgrund. Dom dagar som jag tycker att det är tungt och bara piss att vara egenföretagare så citerar jag min kompis “Själv ha du valt” och påminner mig om att ingen har tvingat mig till att vara egenföretagare, själv har jag ju valt det.

Men om du nu läser det här och bara känner dig trött på mig och får en känsla av att du ju är nöjd med att vara fastanställd eller vill bli fastanställd, är nöjd med att någon säger åt dig vilken roll du skall ha i organisationen, att du satsar på att utvecklas på fritiden istället och undrar ifall du borde vara så där driftig och framåt och frihetsälskande som den där Stenback så kontrar jag bara med att säga: “- var nöjd med att du är nöjd och får en fast lön och trivs på ditt jobb och fattar att satsa på fritiden istället!” Men kanske jag också lugnar ner mig någon gång, eller kanske jag någon gång får jobberbjudandet som ger mig frihet och självutveckling. Vem vet? Och det är just det som är det mest roliga just idag. Att jag inte vet vad som händer om en månad och hur livet ser ut då.

/Johanna Stenback